Ondersteuning aan socio-culturele verenigingen

Zedelgemse verenigingen en organisaties worden ondersteund op verschillende manieren. Als verenigingen kan je best bekijken of je in aanmerking komt voor een erkenning. Een erkenning opent de deur voor heel wat voordelen: subsidies, korting op zaalverhuur, gebruik materiaal uitleendienst ...

Samenwerking

Samenwerking gemeente/verenigingen voor organisatie van culturele activiteiten

   

  Bijkomende ondersteuning

  Het lokaal bestuur Zedelgem vindt de werking van de Zedelgemse verenigingen heel belangrijk en wil ook de komende jaren volop inzetten op het verenigingsleven. Zedelgemse verenigingen kunnen zich laten erkennen door het gemeentebestuur. Erkend zijn als Zedelgemse vereniging biedt een aantal voordelen, o.a.:

  Logistieke ondersteuning

  Aan erkende verenigingen van Zedelgem wordt een kopieerdienst verleend. De vereniging kan met behulp van een badge zelf haar kopieën maken op een publiek toestel in één van de Zedelgemse bibliotheken. In principe gebeurt dit tijdens de openingsuren, maar in de hoofdbibliotheek (Zedelgem) kan dit ook tijdens de kantooruren. Grote oplages worden gemaakt in de hoofdbibliotheek buiten de open.

  Erkende Zedelgemse verenigingen kunnen vanaf anderhalf jaar voor het gebruik van een zaal een aanvraag indienen. De zaal kunnen ze aan een voordeliger tarief huren. De aanvraag gebeurt ten laatste 5 dagen voor gebruik.

  Een evenement wordt liefst zo vroeg mogelijk aangevraagd. Hiervoor kan je ten laatste 2 maanden voor het evenement een aanvraag indienen. Als het gaat om evenementen met een beperkt gebruik - zoals wandeltochten - kan dit ten laatste 1 maand op voorhand.

  Erkende Zedelgemse verenigingen kunnen via de gemeente diverse materialen huren voor de organisatie van hun activiteiten. Sinds kort gebeurt de aanvraag van materiaal online - net zoals de aanvraag van een zaal of een evenement.

  Materiaal aanvragen dient minstens 14 dagen op voorhand te gebeuren. Zodra de aanvraag geaccepteerd of geweigerd is, krijg je automatisch een e-mail.

  Hoe ga je te werk?

  1. Surf naar evenementen.zedelgem.be. Je vindt er een overzicht van alle materialen.
  2. Ga de beschikbaarheid na. 
  3. Reserveer je materiaal. Hiervoor heb je een account nodig. Die kan je meteen aanmaken. De dienst evenementen heeft voor heel wat Zedelgemse verenigingen al een account aangemaakt. Reserveer je in naam van een vereniging, neem dan eerst contact op met de dienst evenementen.

  Zedelgem Magazine

  In de rubriek 'Agenda' van Zedelgem magazine kunnen activiteiten die van gemeenschapsvormende aard zijn (niet van commerciële aard) of voor het goede doel georganiseerd worden (wel erkend goede doel door hogere overheid of door college van burgemeester en schepenen Zedelgem) opgenomen/gepubliceerd worden. Deze activiteiten kunnen maandelijks doorgegeven worden via communicatie@zedelgem.be en dienen uiteraard de deadlines van input te volgen. Zedelgem magazine wordt maandelijks gedrukt en verdeeld in Zedelgem. Deze activiteiten worden door de communicatiedienst automatisch ook op de gemeentelijke website-kalender geplaatst.

  Bij het indienen van een activiteit moet er rekening gehouden worden met een vast sjabloon. Dat sjabloon is onderaan deze pagina terug te vinden.

  Spandoeken in de gemeente voor reclame

  Er is de mogelijkheid als vereniging om spandoeken met reclame op te hangen in de gemeente. Als jullie vereniging hier gebruik van wil maken, moet dit meegedeeld worden aan dienst evenementen. Zij houden een planning bij, om overzicht te houden en "dubbelboekingen" te vermijden.

  De afspraken om spandoeken te hangen aan de frames: 

  • Een spandoek mag ten vroegste een maand voor de startdatum van het evenement opgehangen worden en moet ten laatste enkele dagen na het evenement worden afgehaald.
  • De organisator dient zelf de doeken op te hangen en af te halen.
  • De positie van het frame mag niet veranderd worden.
  • Afmetingen doek: 120 op 170 cm
  • De banners moeten wind-doorlatend zijn (ze kunnen anders scheuren bij te veel wind), bv. ‘mesh banner’ van 300 gr/m².
  • De banners worden met elastieken bevestigd.
  • Op de banners mogen geen commerciële sponsors staan.
  • Het logo van gemeente Zedelgem moet op de banner staan

  Lokaal Talent!

  De Zedelgemse verenigingen kunnen beroep doen op een interne lijst met Zedelgemse artiesten, kunstenaars- en podiumkunstenaars. Bij het organiseren van evenementen of voorstellingen, kan er altijd contact opgenomen worden met de cultuurdienst. Op deze manier geef je iemand van Zedelgem de kans om in eigen gemeente op te treden en zijn talenten te tonen.

  Ben of ken je zelf ook een Zedelgems talent, laat hem of haar dan zeker één van de volgende vragenlijsten invullen en wordt ook één van de Zedelgemse talenten in onze databank: