Buurthulp

Boeren en buren

Begin september 2016 hebben een 10-tal boeren uit Zedelgem en omstreken zich verenigd om hun producten gezamenlijk aan te bieden.

De ‘buren’, consumenten, buurtbewoners, gebruikers van het dienstencentrum kunnen online een bestelling plaatsen. Deze bestelling kan op één moment in de week afgehaald worden op een centraal punt: de cafetaria van LDC de Braambeier. Er is geen abonnement aan gekoppeld.

De Buurderij is het trefpunt van ‘Boeren en buren’ in Zedelgem. Dit gaat steeds door op woensdagavond van 17u15-19u.

Af en toe zijn er proefavonden waardoor buren/gebruikers worden gestimuleerd om te proeven van de producten die geteeld/geproduceerd worden door de lokale boeren.

Openbare computerruimte

In LDC de Braambeier en LDC Jonkhove is er een openbare computerruimte met internet en printer. Deze computers zijn tijdens de openingsuren gratis ter beschikking. Op die manier bieden wij ondersteuning aan de buurtbewoners die de mogelijkheid niet hebben om thuis gebruik te maken van een computer en/of internet.

In LDC Jonkhove bevindt de computerruimte zich in de bibliotheek en in LDC de Braambeier staan de computers in de cafetaria.

In 2018 zal er ook een publiek WIFI netwerk voorzien worden in LDC de Braambeier en LDC de Pasterelle.

Sint-Maartenschool te Loppem

In LDC de Pasterelle wordt er nauw samengewerkt met de lokale basisschool.

LDC de Pasterelle heeft een afgesloten tuin met een moestuin, kruidenbakken en 6 kippen.

De leerlingen van de school onderhouden de twee moestuinen, de kippen en hun kippenhok en de kruidenbakken in LDC de Pasterelle.

Ze verdelen de geteelde groenten/fruit, de kruiden in de eieren gratis onder de bewoners van Serviceflats residentie Eugenie Soenens en aan de bewoners van de ouderenwoningen van Vivendo (Spreeuwenweg).

Wanneer er voedseloverschotten zijn, mag de school deze groenten/fruit verwerken en daarna verdelen aan de bewoners.

Naast het onderhouden van de tuin, zetten de leerlingen 2-wekelijks het PMD, papier en karton buiten van de bewoners van de serviceflats.