Jumelage met het Duitse Reil

Een spontane vriendschap tussen het Duitse stadje Reil en Zedelgem groeide destijds uit tot een officiële ‘jumelage’ (een vriendschapsband tussen twee steden).

Reil is een stadje met ongeveer 1600 inwoners in het romantische (middel)Moezeldal. Het beschikt over een wijntraditie van zo’n 1000 jaar. 120 hectare wordt bezet door wijngaarden met de bekende Rieslingdruif en daarnaast is er nog eens 600 hectare bos. Het stadje zelf bestaat uit talrijke goed onderhouden vakwerkhuizen.

Jaarlijks zijn er wijn- en folklorefeesten waarin de traditionele muziek en klederdracht een belangrijke rol spelen. Verder kan je er het hele jaar door naar hartenlust wandelen, fietsen, mountainbiken, watersport beoefenen, wijn proeven, het wijnmuseum bezoeken, genieten van culinaire hoogtepunten, enz.

Je vervelen in Reil en omstreken is moeilijk; er zijn tal van uitstapmogelijkheden in de buurt: het Rijndal, het drielandenpunt, de 2000 jaar oude Romeinse stad Trier, het vulkaanlandschap van het Eiffelgebergte, het kasteel van Eltz, de stadjes Cochem, Beilstein, Zell, Bernkastel-Kues en Idar-Oberstein met zijn edelsteenmuseum.

Een jumelagecomité moet de dynamiek van de jumelage verzekeren, er een zekere inhoud aan geven en ook de praktische organisatie opnemen. Dit gebeurt in samenspraak met de gemeentelijke dienst toerisme. Het gemeentebestuur is vertegenwoordigd in dit comité en zorgt voor de nodige financiële steun.

Verenigingen en feestcomités uit Zedelgem kunnen een beroep doen op een gemeentelijke subsidie bij de organisatie van verbroederingsactiviteiten. Het vernieuwde reglement - dat geldt vanaf 01/02/2023 - kunt u onderaan terugvinden.

In 2007 bracht een delegatie uit Reil een eerste officieel bezoek aan Zedelgem. Met de ondertekening van de oorkonde en het Gulden Boek werd de verbroedering officieel. In 2022 bestond de jumelage dus 15 jaar. Na de coronaperikelen wordt nu alles in het werk gesteld om weer verbroederingsactiviteiten te organiseren.
Hou hiervoor Zedelgem Magazine en onze Facebookpagina in de gaten. 
Ondertussen wordt er goed voor de vriendschapsboom gezorgd die dichtbij het gemeentehuis staat. 

 

De jumelageboom geniet soms zelfs van water uit de Moezel.