Jumelage met het Duitse Reil

Een spontane vriendschap tussen het Duitse stadje Reil en Zedelgem groeide destijds uit tot een officiële ‘jumelage’ (een vriendschapsband tussen twee steden).

Reil is een stadje met ongeveer 1600 inwoners in het romantische (middel)Moezeldal. Het beschikt over een wijntraditie van zo’n 1000 jaar. 120 hectare wordt bezet door wijngaarden met de bekende Rieslingdruif en daarnaast is er nog eens 600 hectare bos. Het stadje zelf bestaat uit talrijke goed onderhouden vakwerkhuizen.

Jaarlijks zijn er wijn- en folklorefeesten waarin de traditionele muziek en klederdracht een belangrijke rol spelen. Verder kan je er het hele jaar door naar hartenlust wandelen, fietsen, mountainbiken, watersport beoefenen (kanoverhuur, suppen), wijn proeven, het wijnmuseum bezoeken, genieten van culinaire hoogtepunten, een boottocht op de Moezel, enz.

Je vervelen in Reil en omstreken is moeilijk; er zijn tal van uitstapmogelijkheden in de buurt: het Rijndal, het drielandenpunt, de 2000 jaar oude Romeinse stad Trier, het vulkaanlandschap van het Eiffelgebergte, het kasteel van Eltz, de stadjes Cochem, Beilstein, Zell, Bernkastel-Kues en Idar-Oberstein met zijn edelsteenmuseum.

Een jumelagecomité verzekert de dynamiek van de jumelage, geeft er inhoud aan en neemt de praktische organisatie op zich van jumelage-activiteiten. Dit gebeurt in samenspraak met de gemeentelijke dienst toerisme. Het gemeentebestuur is vertegenwoordigd in dit comité en zorgt voor de nodige financiële steun.

Verenigingen en feestcomités uit Zedelgem kunnen een beroep doen op een gemeentelijke subsidie bij de organisatie van verbroederingsactiviteiten. Het vernieuwde reglement - dat geldt vanaf 01/02/2023 - kunt u onderaan terugvinden.

In 2007 bracht een delegatie uit Reil een eerste officieel bezoek aan Zedelgem. Met de ondertekening van de oorkonde en het Gulden Boek werd de verbroedering officieel. In 2022 bestond de jumelage dus 15 jaar. Na de coronaperikelen werd alles in het werk gesteld om weer verbroederingsactiviteiten te organiseren. Zo was er een jubileumviering bij ons begin april 2023, deelname een pARTcours door 2 kunstenaressen van Reil, bezoek van een delegatie aan de 70ste Wijnfeesten in Reil in augustus 2023. 
In 2024 plant het jumelagecomité terug een busreis (begin juli) voor de Zedelgemnaren.
Hou hiervoor Zedelgem Magazine en onze Facebookpagina in de gaten. 
Ondertussen wordt er goed voor de vriendschapsboom gezorgd die dichtbij het gemeentehuis staat. 

 

De jumelageboom geniet soms zelfs van water uit de Moezel.