Een tekening van een molen met ernaast een huisje.

Zedelgem lanceert nieuwe audio-fietsroute: de Zedelgemse Zichtenroute

20 juni 2022

Gemeente Zedelgem heeft er een nieuwe fietsroute bij: de Zedelgemse Zichtenroute. Wie wil, kan deze route ook (deels) als wandelroute gebruiken. Het originele is dat het een audio-fietsroute is waarbij je tijdens de 34 km-tocht kleine pauzes houdt om niet alleen pentekeningen van Zedelgemse kunstenaar Balder Goethals te bewonderen, maar ook om -door het scannen van de QR-codes op de infobordjes- 15 sterke audioverhalen te beluisteren die allemaal te  maken hebben met de lokale zichten en zo komt de Zedelgemse Zichtenroute tot leven!

Toegankelijke fietsroute van 34 kilometer

De Zedelgemse Zichtenroute is een bewegwijzerde route van 34 km. Ze brengt het publiek naar 15 authentieke zichten van groot-Zedelgem. Onderweg ontdek je via infoborden de geschiedenis verbonden aan de zichten én de speciale betekenis ervan voor de mensen van toen en nu.
Alle tekstborden zijn voorzien van QR-codes en kunstafbeeldingen van de Zedelgemse zichten (oorspronkelijke pentekeningen) getekend door lokale kunstenaar Balder Goethals. De vertellers van de audioverhalen zijn bijna allemaal inwoners van de gemeente Zedelgem die zich zeer nauw betrokken voelen bij de plek, het zicht.

Schepen van toerisme Ann Devriendt en burgemeester Annick Vermeulen: “Als gemeentebestuur zijn we verheugd een nieuwe fietsroute te kunnen toevoegen aan ons toeristisch-recreatief aanbod. Deze ‘verbindende’ route kwam tot stand in een nauwe samenwerking tussen de toeristische dienst van de gemeente en Ignace Goethals en zoon Balder. Vader en zoon Goethals hebben met hun creatieve, culturele en kunstzinnige activiteiten en passie een prachtig project op touw gezet en nu helpen mee realiseren. Zo kunnen we vandaag samen officieel een nieuwe gemeentelijke fietsroute voorstellen ten dienste van de Zedelgemnaar, bezoekers en toeristen!”.

Project gegroeid midden de corona-lockdown

Midden de corona-lockdown 2020 fietste kunstenaar Balder Goethals langs Zedelgemse landelijke weggetjes. Hij ontdekte er fraaie, soms verborgen hoekjes en kantjes van zijn heimat. Balder werd zodanig geïnspireerd dat hij er belangeloos op los begon te tekenen en zijn tekeningen verspreidde op sociale media waar hij een groeiend aantal volgers genereerde: volgers kregen bij elk getekend zicht de vraag waar de plek zich bevond in de gemeente. 

15 authentieke zichten ondersteund door geschiedenis en verhalen verteld door Zedelgemse  vertellers

Langs de route vind je 15 infoborden met een zicht-pentekening, historische context en een QR-code. Een ‘teaser’ nodigt je uit om de QR-code te scannen: beluister de heerlijk vertelde verhalen over uiteenlopende plekjes:   

1. Ode aan het metaal - 2. Plaetsemolen - 3. Vloethemveld - 4. Brouwerij De Leeuw/Archief -
5. Oorlogsmonument - 6. Kasteelhoeve Litterveld - 7. Kapel O.L.V. van Lourdes - 8. O.L.V.-kerk -
9. ‘t Strooyhof - 10. Kasteel Hoogveld - 11. Hek Baesveld/Merkenveld - 12. ‘t Klokhof - 13. Bunker/Pionierspark -
14. O.L.V. van Lourdesgrot - 15. Parkbegraafplaats

Praktisch info voor de fietser (of wandelaar

  • Kies vrij waar je de route start.
  • Staat je fiets op de auto? Diverse parkings zijn ter beschikking.
  • Langs het parcours vind je terrasjes, cafés, bistro’s en restaurants. Je komt ook zitbanken en picknickplaatsen tegen.

Lees de historische context op het infobord en laat je zeker verleiden tot meer:

  • Scan de QR-code! Druk op de playknop en beluister het verhaal.
  • Wie ondersteuning wenst, scrolt verder om de ondertiteling te lezen.
  • Scrol zeker helemaal naar beneden: diverse foto’s vervolledigen het verhaal.

Spring op je fiets of wandel naar enkele locaties… en neem ook zeker je smartphone mee om deze gloednieuwe route maximaal te beleven en een boeiende reis doorheen de lokale geschiedenis te maken.

Meer info vind je op  www.zedelgem.be/fietsroutes of kom de gratis folder halen in het gemeentehuis of bij de toeristische infopunten (www.zedelgem.be/infopunten-toerisme)

Hoe begon het allemaal? Hoe evolueerden de ideeën en passie van vader en zoon Ignace en Balder Goethals? Dit lees je in een interview met Ignace en Balder. Lees het volledige interview in de bijlage onderaan deze website-pagina toegevoegd.

Surf ook naar www.zedelgem.be/fietsroutes voor meer Zedelgems fietsplezier.