Update werken rotonde E40 Loppem

De werken aan de nieuwe rotonde ter hoogte van het complex Loppem (E40) komen in een laatste fase. In de loop van de komende weken wordt de tweede helft van de rotonde gebetonneerd en worden een aantal zaken verder afgewerkt. Tijdens deze laatste werken zal de verkeerssituatie nog wat wijzigen.

Vanaf 1 juli worden op de E40 geen rijstroken meer ingenomen, omdat het verkeer op de E40 in de zomervakantie (en zeker op mooie dagen) drukker dan gewoonlijk is en de volledige capaciteit van drie rijstroken nodig is om files te vermijden. De omleiding komende van Zedelgem/Loppem richting E40 Oostende zal verlopen via de N309 Heidelbergstraat, Rijselstraat en de oprit aan de Chartreuseweg. Ook het verkeer vanuit Zedelgem/Loppem richting Brugge zal omgeleid worden via de N309.

In de nacht van 18 op 19 juli wordt de rotonde aan de kant van Loppem volledig afgesloten omwille van asfalteringswerken. De toplaag wordt vernieuwd op de rotonde en tussen de nieuwe en de oude rotonde (onder de brug van de E40).  Op dat moment is er geen verkeer mogelijk tussen Brugge en Loppem via deze weg. Ook de E40 oprijden richting Brussel of afrijden komende van Oostende zal niet mogelijk zijn. Het bedrijventerrein dat ontsluit op de rotonde zal niet toegankelijk zijn. De werken starten op 18 juli om 20 u. en zullen als alles goed verloopt afgerond zijn tegen 19 juli om 6.00 u.

Tijdens deze nacht wordt het verkeer als volgt omgeleid:

  • Verkeer uit Loppem naar de E40/E403: via N309 Heidelbergstraat, Rijselstraat en oprit Chartreuse.
  • Verkeer van E40 richting Loppem: via knooppunt E40/403, afrit Chartreuse, Rijselstraat en N309 Heidelbergstraat.
  • Verkeer uit Loppem richting Brugge: via N309 Heidelbergstraat en Rijselstraat.
  • Verkeer uit Brugge richting Loppem: via N31 Expresweg en N32 Torhoutse Steenweg.

De nieuwe rotonde wordt opengesteld op vrijdag 9 augustus. De betonverharding van de rotonde (oostelijke helft) moet tijdens het verlof nog uitharden.

Op 13 augustus worden de verkeerslichten van de ‘rotondedoseerinstallatie’ in werking gesteld. Deze heeft als doel ervoor te zorgen dat het verkeer komende uit de richting Oostende dat afrijdt in Loppem vlotter op de bestaande rotonde kan invoegen, zodat de filevorming op de afrit beperkt blijft. Hiertoe worden verkeerslichten geplaatst net voor de in- en uitrit van de carpoolparking om, indien er zich een file vormt op de afrit, tijdelijk het verkeer komende van Brugge tegen te houden, zodat het verkeer van de afrit ongehinderd de rotonde kan oprijden. De verkeerslichten worden gestuurd door een detectielus op de afrit die aangeeft wanneer de file op de afrit te groot wordt. Deze detectielussen worden in de loop van de week van 5 augustus nog aangebracht. Hiervoor zal de afrit komende van Oostende voor enkele uren afgesloten worden.