Tuinen en volkstuintjes

Ecologisch volkstuinpark Den Doorn

Het moestuinieren zit al enkele jaren in de lift, en ook in Zedelgem bleek de interesse van de inwoners voldoende groot om een project rond ecologisch moestuinieren op te starten. Sinds 2015 ligt ter hoogte van de Diksmuidse Heirweg 10a ons gemeentelijk ecologisch volkstuinpark 'Den Doorn'. 

Sinds de start op 1 maart 2015 zijn alle perceeltjes in gebruik. Het moestuinieren gebeurt volledig ecologisch: met respect voor de natuur, composteren op het eigen perceel, zuinig watergebruik en zonder pesticiden en kunstmeststoffen. Een gemeenschappelijke berging met sanitair biedt de gebruikers het nodige comfort. Ook aan de bezoekers werd gedacht. Er is een picknickplaats en er staan infoborden met uitleg over de bijenhal en het domein (inclusief seizoensgebonden moestuintips). 

In zomer van 2017 werd er een publieke BBQ geplaatst aan de picknickplaats. 

Meer informatie over Den Doorn vind je op de milieupagina's

Zintuigentuin ’t Wit Huis

‘t Wit Huis is vandaag een tehuis voor mensen met een visuele handicap, maar het herenhuis dateert reeds uit de 18e eeuw. De tuin werd in 2011 opengesteld voor bezoekers als natuureducatieve zintuigentuinen en bevat beelden van kunstenaars en van de eigen bewoners. De tuin is vrij toegankelijk. 

Ontmoetingsmoestuin aan WZC Klaverveld

In 2018 startte gemeente Zedelgem met de aanleg van een ontmoetingsmoestuin aan WZC Klaverveld. Dit project heeft als doel verschillende doelgroepen te laten samenwerken rond moestuinieren en nieuwe sociale contacten te leggen. Het ecologische aspect en het educatieve spelen ook een belangrijke rol.

De site is gelegen te midden van het woonzorgcentrum, de assistentiewoningen, in de nabijheid van het lokaal dienstencentrum en een woongelegenheid voor mensen met beperkingen.

De gemeente staat hoofdzakelijk in voor de inrichting en opstart van het project, waarna de verschillende doelgroepen geleidelijk een coherente groep vormen die (onder begeleiding van de eigen organisaties) samen dit moestuinpark zullen bewerken.