Ecologisch volkstuinpark Den Doorn

Het moestuinieren zit al enkele jaren in de lift, en ook in Zedelgem bleek de interesse van de inwoners voldoende groot om een project rond ecologisch moestuinieren op te starten. Sinds 2015 ligt ter hoogte van de Diksmuidse Heirweg 10a ons gemeentelijk ecologisch volkstuinpark 'Den Doorn'.

De naam werd ontleend aan een van de oudste herbergen langs de Diksmuidse Heirweg, ongeveer ter hoogte van het park. De herberg werd al uitgebaat in de 17de eeuw en was ook een brouwerijtje en een landbouwbedrijf. In 1960 werd het café gesloten.  

Vanaf de herberg liep een voetweg genaamd de 'Doornwegel' of 'Doornenweghel', die parallel liep met de Kronestraat en uitkwam op de Sint-Laurentiusstraat, ter hoogte van de splitsing met de Molenweg. Het domein biedt plaats aan 30 enthousiaste moestuiniers die er een individueel perceeltje bewerken. Er is ook een perceel dat gebruikt wordt als samentuin. Er werd ook aandacht besteed aan de landschappelijke inkleding: je vindt er een fruitboomgaard, zones voor begrazing en een natuurzone met poelen. Bovendien levert een enthousiaste imker er met zijn honingbijen een bijdrage aan de onmisbare bestuiving.

Sinds de start op 1 maart 2015 zijn alle perceeltjes in gebruik. Het moestuinieren gebeurt volledig ecologisch: met respect voor de natuur, composteren op het eigen perceel, zuinig watergebruik en zonder pesticiden en kunstmeststoffen. Een gemeenschappelijke berging met sanitair biedt de gebruikers het nodige comfort. Ook aan de bezoekers werd gedacht. Er is een picknickplaats en er staan infoborden met uitleg over de bijenhal en het domein (inclusief seizoensgebonden moestuintips).  

Sinds de zomer van 2017 werd er ook een publieke BBQ geplaatst aan de picknickplaats.

Ben je geïnteresseerd om in te stappen in het samentuinproject of wil je meer informatie over het project? Contacteer de milieudienst.

Ecologisch volkstuinpark Den Doorn