Bordje van de Theater Fietsroute ‘Donker als december’.

Theater Fietsroute ‘Donker als december’

7 november 2023

Onlangs werd de digitale theater fietsroute ‘Donker als december’ officieel gelanceerd. Dit traject van 17km dompelt je in een heus speurdersverhaal. Elf taferelen, die samen goed zijn voor 120 minuten toneelplezier, worden zichtbaar door de QR-code op de houten palen te scannen.

De fietstocht duurt ongeveer 2,5 uur. Wie minder mobiel is, kan ook van deze route genieten door zich met de wagen te verplaatsen en hier en daar een klein stukje te wandelen op onverharde paden. De volledige route kan je natuurlijk ook volledig wandelend ontdekken, maar dan wordt het een bijna dagvullende activiteit, zeggen we er toch even bij…

Er werd geen bewegwijzering voorzien, maar met de routebeschrijving vind je gemakkelijk de palen terug waar je de filmpjes zal ontdekken: surf hiervoor naar de website van Het Zingend Vuurgeboomte of van de gemeente waar je de routebeschrijving kan downloaden.
Je start aan de Sint-Martinuskerk in Loppem waarna je een beschreven traject volgt langs de Emmaüsgrot (1ste episode - het paaltje staat aan de straat, maar wandel tijdens het bekijken van het filmpje zeker door het paadje om de plaats van het misdrijf met je eigen ogen te aanschouwen), kijkboerderij De Pierlapont, Opel garage Deketelaere, de Sint-Maartensschool, het Bijbelhuis en de bistro bij de Abdij Zevenkerken, het graspleintje vóór Café Sint-Elooi, twee plaatsen in het kasteelpark, aan sporthal De Strooien Hane en het slottafereel in de Kapellestraat.

Wat heb je nodig? Je smartphone of tablet met mobiel internet (dus geen Wifi) met een goed opgeladen batterij! De fragmenten zijn ondertiteld maar voor een optimale beleving kan een koptelefoon of oortjes zeker helpen.

De zoektocht werd voor volwassenen ontworpen, maar kinderen vanaf 10 jaar kunnen eveneens de speurtocht aanvatten.

Het Zingend Vuurgeboomte

De aanzet voor deze digitale theater zoektocht dateert al van 2021 en ontstond naar aanleiding van de coronacrisis. Het noodgedwongen wegvallen van elke toneelproductie inspireerde het bestuur van het Loppems theatergezelschap Het Zingend Vuurgeboomte om het jubileumjaar van hun vzw, die toen 45, jaar bestond, niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Toen was dit een tijdelijk, maar erg gesmaakt initiatief: tussen begin mei en eind augustus 2021 was dit in het straatbeeld zichtbaar op grote borden. De scènes mochten door de vele corona-maatregelen maximaal 2 spelers bevatten, repeteren kon niet, fragmenten werden online doorgenomen. Het werd een sterk staaltje niet-ingeoefend acteerwerk dat bovendien rechtstreeks werd ingeblikt. Dit was toen de realiteit…

Cultuur projectsubsidie gemeente Zedelgem

De dienst cultuur kende een projectsubsidie toe om de realisatie te ondersteunen. Later kwam de vraag van de toneelkring bij de dienst toerisme om het project een duurzaam karakter te geven. In juli 2022 ging het college van burgemeester en schepenen akkoord om de route in de loop van 2023 permanent te maken. Dit gebeurde in vlotte samenwerking en nu maakt deze theaterfietsroute permanent deel uit van het gemeentelijk toeristisch-recreatief aanbod.

Theater Fietsroute ‘Donker als december’