Fietsroutes

Verken Zedelgem op de fiets via de lokale fietslussen ‘Zedelgemse Zichtenroute’, ‘Zilleghemroute’, ‘Boschvogelroute’ of de 'Theaterfietsroute/zoektocht'! Of stippel je eigen route uit aan de hand van de knooppunten op het provinciale fietsnetwerk.

Zedelgemse Zichtenroute (34 km)

Verschillende startpunten mogelijk, volledig naar eigen keuze. Enkel de rijrichting is van belang (blauwe bewegwijzering).

Initiatief: Gemeentebestuur Zedelgem & familie Goethals

Deze audio-fietsroute brengt je naar 15 authentieke zichten van Groot-Zedelgem. Onderweg ontdek je via infoborden hun geschiedenis en speciale betekenis voor mensen van toen en nu. 

Je geniet bovendien van kunstige pentekeningen én prachtige uitzichten. Maar… de plekjes komen vooral tot leven dankzij 15 sterke audioverhalen! 

De ‘vertellers’ zijn inwoners van Zedelgem of mensen die zich zeer nauw betrokken voelen bij de plek. Elk  boeiend, hartverwarmend en soms spannend verhaal duurt ongeveer 3 minuten.

Praktisch:  kies vrij waar je de route start! Staat je fiets op de auto? Diverse parkings staan ter beschikking. Langs het parcours vind je terrasjes, cafés, bistro’s en restaurants. Je komt ook zitbanken en picknickplaatsen tegen.
Onderaan deze pagina vind je de folder met aanduiding van het traject en locatie van de specifieke zichten als stopplaatsen.

Lees de historische context op het infobord en laat je zeker verleiden tot meer: scan de code!
Via de link kom je in verhalen-omgeving terecht: druk op de playknop en beluister het verhaal. Wie ondersteuning wenst, scrolt verder om de ondertiteling te lezen.  Scrol zeker helemaal naar beneden: diverse foto’s vervolledigen het verhaal!

Als smaakmaker kan je hieronder alvast één verhaal beluisteren: de opname van brouwerij De Leeuw/archief. Voor de rest: spring op je fiets - of wandel naar enkele locaties - en ga mee op een boeiende reis doorheen de lokale geschiedenis. Neem zeker je smartphone mee!

Zilleghemroute (49,5 km)

Start aan het Gemeentehuis in Zedelgem, maar je kan overal langs de route inpikken; enkel de rijrichting telt (rode bewegwijzering).

Initiatief: Gemeentebestuur Zedelgem.

‘Zilleghem’ is de oude, plaatselijke benaming voor Zedelgem. Je fietst doorheen het gevarieerd landschap van onze vier deelgemeenten en geniet van een waardevol cultuurhistorisch patrimonium. Langs de Zilleghemroute kun je bovendien een waaier aan lokale en duurzame producten ontdekken.

 

Boschvogelroute (45 km)

Start aan de Sint-Andreaskerk in Aartrijke, maar je kan overal langs de route inpikken; enkel de rijrichting telt (groene bewegwijzering).

Initiatief: Landelijke Gilde Aartrijke.

De Boschvogelroute laat je per fiets de mooiste landschappen en de vele historische bezienswaardigheden van onze vier deelgemeenten verkennen. De route is genoemd naar Frans Ramon Boschvogel (1902-1994), de Aartrijkse schrijver die zelf talloze keren onze streek per fiets of te voet heeft doorkruist.

 

Theaterfietsroute Loppem (+- 17 km)

Duik al fietsend (of wandelend) in een heus speurdersverhaal!
Elf taferelen (samen goed voor 120 minuten toneelplezier + 20 min voor de ontknoping) worden zichtbaar door de QR code op de houten palen te scannen.

De fietstocht zelf duurt ongeveer 2,5 uur maar wie echt wil genieten voorziet toch beter 3 à 4 uur. Of langer als je onderweg ook even bij de lokale horeca binnenstapt. 
Wie minder mobiel is, kan zich van de ene episode naar de andere verplaatsen met de wagen en hier en daar een klein stukje wandelen op onverharde paden. De volledige route kan je natuurlijk ook volledig wandelend ontdekken, maar dan wordt het een bijna dagvullende activiteit.

Er werd geen bewegwijzering voorzien maar met de routebeschrijving vind je gemakkelijk de palen terug waar je de filmpjes zal ontdekken: zie https://www.hetzingendvuurgeboomte.be/theaterfietstocht-donker-als-december/ onderaan deze pagina kan je de routebeschrijving downloaden).
Je start aan de Sint-Martinuskerk te Loppem waarna je een beschreven traject volgt langs de Emmaüsgrot (1ste episode - het paaltje staat aan de straat, maar wandel tijdens het bekijken van het filmpje zeker door het paadje om de plaats van het misdrijf met je eigen ogen te aanschouwen!), kijkboerderij De Pierlapont, Opel garage Deketelaere, de Sint-Maartensschool, het Bijbelhuis en de bistro bij de Abdij Zevenkerken,  het graspleintje vóór Café Sint-Elooi, 2 plaatsen in het kasteelpark, aan sporthal De Strooien Hane en het slottafereel in de Kapellestraat. 
Wat heb je nodig: smartphone of tablet met mobiel internet (dus geen wifi) met een goed opgeladen batterij! De fragmenten zijn ondertiteld maar voor een optimale beleving kan een koptelefoon/oortjes zeker helpen.
De zoektocht werd voor volwassenen geconcipieerd maar kinderen vanaf 10 jaar kunnen eveneens de speurtocht aanvatten.

De aanzet voor deze digitale theaterzoektocht dateert al van 2021 en ontstond door de coronacrisis. Het noodgedwongen wegvallen van elke toneelproductie inspireerde het bestuur van het Loppems theatergezelschap Het Zingend Vuurgeboomte om het jubileumjaar van hun vzw niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Toen was dit een tijdelijk en erg gesmaakt initiatief: tussen begin mei en eind augustus 2021 was dit in het straatbeeld zichtbaar op grote borden. De scènes mochten door de vele corona maatregelen maximaal 2 spelers bevatten, repeteren kon niet, fragmenten werden online doorgenomen. Het werd een sterk staaltje niet-ingeoefend acteerwerk dat bovendien rechtstreeks werd ingeblikt. Dit was toen de realiteit.
De dienst cultuur gaf een projectsubsidie om de realisatie te ondersteunen. Pas later kwam de vraag vanuit de toneelkring bij de dienst toerisme om het project een duurzaam karakter te geven. Het college van burgemeester en schepenen ging akkoord om de route in de loop van 2023 permanent te maken. Dit gebeurde door een vlotte samenwerking vanuit diverse hoeken.

Dit lokaal, creatief initiatief van de Loppemse  toneelvereniging Het Zingend Vuurgeboomte werd door het gemeentebestuur  omarmd en kan dus nu door iedereen (her)ontdekt worden.

Kastelenroute (55,8 km)

Verschillende startplaatsen mogelijk; 3 startborden: parking Tudor te Brugge, Wijnendalebos te Torhout, Sint-Eligiuskerk te Snellegem.
Als volledige route fiets je bijna 56 km door een prachtige kasteelomgeving.
Is deze route te lang? Geen probleem: deze prachtige route is opsplitsbaar in een noordelijke lus van 26,6 km + een zuidelijke lus van 40,4 km.

Initiatief: Westtoer.

Het Houtland in de driehoek Brugge, Oostkamp en Torhout is een onvervalste kastelen- en landgoedregio. Zij vormen dan ook de rode draad doorheen de Kastelenfietsroute. Je fietst o.a. naar het Merkemveld, de bossen van het Vloethemveld en langs kijkboerderij De Pierlapont.

Deze route is bewegwijzerd, er bestaat geen aparte kaart meer, maar deze route is opgenomen als suggestielus op de fietsnetwerkkaart Brugse Ommeland  (10 euro) verkrijgbaar aan het onthaal in het gemeentehuis van Zedelgem of bij Westtoer. 

Groene gordel Brugge (52,3 km)

Verschillende startpunten mogelijk.

Initiatief: Westtoer.

De Groene Gordel Brugge fietsroute laat je kennismaken met de gevarieerde omgeving rondom de Werelderfgoedstad Brugge: een veelzijdige mix van bossen, kasteelparken, open landschappen met akkers en weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes. Ontdek ook de vele historische bezienswaardigheden zoals het Kasteel van Loppem.

Deze route is bewegwijzerd, een kaart kost 4 EUR en kan aangekocht worden aan het onthaal in het gemeentehuis van Zedelgem.

 

Fietsnetwerk Brugse Ommeland

Initiatief: Westtoer.

Het Fietsnetwerk Brugse Ommeland, dat is ruim 930 kilometer fietsplezier door bossen en polders, langs kastelen en kanalen met pittoreske dorpen en stadjes onderweg. Stippel zelf je fietsroute uit en geniet van knooppunt tot knooppunt.

Het fietsnetwerk is bewegwijzerd, een kaart kost 10 EUR en kan aangekocht worden aan het onthaal in het gemeentehuis van Zedelgem.

Lekker fietsen in het Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland blijft de fietsregio bij uitstek. Een handige brochure bundelt twaalf fietsroutes tussen 32 en 50 km op het fietsnetwerk die niet enkel fietsplezier maar ook lekkere stops onderweg garanderen. Speciale aandacht gaat er ook naar gezinsvriendelijke fietstochten, drie routes tussen 14 en 22 km brengen fietsers langs ijshoeves, terrassen in het groen en speelplezier. De routes leiden je doorheen de verschillende landschappen van het Brugse Ommeland: van de polders in het hinterland van de kust, langs kanalen, doorheen het bosrijke Landschapspark Bulskampveld tot het glooiende Tieltse. Ook op grondgebied Zedelgem fiets je langs smakelijke adresjes!

De gratis fietsgids is digitaal verkrijgbaar via www.brugseommeland.be/lekker-fietsen en de brochure via shop.westtoer.be en ook bij de diensten toerisme in het Brugse Ommeland.

 

MTB-route De Bossenroute

De rustige MTB route brengt je via de Vloethemveldzate naar het prachtig natuurdomein Vloethemveld. Je rijdt 35 km (groene lus) of 42 km (groene en blauwe lus) op mooie paadjes tussen Zedelgem, Jabbeke en Brugge. Je geniet van enkele gekende bossen en kasteeldomeinen in de omgeving van Zedelgem.

Meer info via: