Straatgeveltuintjes

Gemeente Zedelgem wil extra kwaliteitsvol groen in de gemeente. Daarom is het nu mogelijk voor de inwoners van Zedelgem om een straatgeveltuintje aan te leggen.

Wat is een straatgeveltuintje?

Sommige woningen beschikken niet over een voortuin. Het voetpad begint er waar de gevel stopt. Toch willen we ook op deze plaatsen de kans bieden om de gevel groen in te kleden. Daarom is het mogelijk om te vragen aan de milieudienst om een aantal stoeptegels te verwijderen. Daar kan de aanvrager dan planten zetten. Dit kan gaan om enkele fleurig bloemen, vaste planten of zelfs een heuse klimplant.

Waarom een straatgeveltuintje?

Slim gekozen gevelbeplanting zorgt voor verkoeling in de zomer en warmte in de winter, helpt fijn stof uit de lucht filteren, houdt de muur droog, helpt geluid dempen, is goed voor vogels, vlinders en bijen …. Er is een ruime keuze aan planten die kunnen gebruikt worden, met elk hun eigen voordelen.

Waar moet ik mee rekening houden?

Het aanleggen van een straatgeveltuintje mag er niet voor zorgen dat het voetpad versperd wordt. Het voetpad moet dus breed genoeg zijn en de beplanting mag nooit verder dan 50 cm van de gevel komen. De planten mogen geen doornen hebben en moeten op 30 cm van de scheidingslijn met de buur blijven.

Hoe kan ik een straatgeveltuintje aanvragen?

Als je een straatgeveltuintje wil aanleggen vraag je dit aan bij de milieudienst (milieu@zedelgem.be - 050 288 225). Alle aanvragen worden gebundeld en onderzocht. Als aan alle voorwaarden voldaan is wordt u gecontacteerd en worden in de maanden oktober en maart de nodige stoeptegels verwijderd door de technische dienst. LET OP: het is niet toegelaten om zelf stoeptegels te verwijderen.

Het volledige reglement vindt u als bijlage onderaan deze pagina.