Op reis? Kids-ID niet vergeten!

Met een Kids-ID kunnen kinderen jonger dan 12 jaar binnen de Europese Unie en enkele andere landen reizen. Vertrek je binnenkort op reis met je kinderen of gaan ze mee met een organisatie? Vergeet dan niet te checken of hun Kids-ID nog geldig is. 

De aanvraag van een nieuwe kaart gebeurt door één van de ouders, vergezeld door het kind. De leveringstermijn bedraagt ongeveer 2 weken. Breng ook een recente pasfoto mee.
Je kan hiervoor een afspraak maken als je naar het gemeentehuis in Zedelgem wilt komen. In de deelgemeenten kan het zonder afspraak.

Lay-out

Sinds 2021 komt de lay-out bijna volledig overeen met die van de eID. Naast de contactchip op de achterzijde, bevat de Kids-ID ook een contactloze RFID-chip en een tweedimensionale barcode. De kaart blijft drie jaar geldig. 

Alle wettelijke bepalingen rond de Kids-ID vind je op www.ibz.rrn.fgov.be/nl.

12 jaar: Kids-ID of eID?

Is je kind ondertussen 12 jaar en nog in het bezit van een geldige Kids-ID? Dan kan je deze zonder zorgen meenemen op reis. Een achttal weken voor de vervaldatum van de Kids-ID krijgen de betrokken kinderen automatisch een uitnodiging voor de aanvraag van een elektronische identiteitskaart (eID). Spontaan een eID komen aanvragen als je 12 wordt, is ook toegelaten.