Op reis? Kids-ID niet vergeten!

Met een Kids-ID kunnen kinderen jonger dan 12 jaar binnen de Europese Unie en enkele andere landen reizen. Vertrek je binnenkort op reis met je kinderen of gaan ze mee met een organisatie? Vergeet dan niet te checken of hun Kids-ID nog geldig is. 

De aanvraag van een nieuwe kaart gebeurt door één van de ouders, vergezeld door het kind. De leveringstermijn bedraagt 2 à 3 weken. Breng ook een recente pasfoto mee.
Je kan hiervoor een afspraak maken op afspraken.zedelgem.be als je naar het gemeentehuis Zedelgem wilt komen. In de deelgemeentehuizen heb je geen afspraak nodig.

Nieuwe lay-out

De Kids-ID zit bovendien sinds kort in het nieuw. De lay-out komt bijna volledig overeen met die van de eID die vorig jaar al werd vernieuwd. Naast de bestaande contactchip, die zich nu op de achterzijde van de kaart bevindt, bevat de nieuwe Kids-ID ook een contactloze RFID-chip en een tweedimensionale barcode. De kaart blijft drie jaar geldig en kost nog steeds 7,50 EUR. 

Wie momenteel in het bezit is van een Kids-ID, kan deze blijven gebruiken. Je vraagt enkel een nieuwe Kids-ID aan als de huidige komt te vervallen of vervallen is.  

Alle wettelijke bepalingen rond de Kids-ID vind je op www.ibz.rrn.fgov.be/nl.

 

12 jaar: Kids-ID of eID?

Is je kind ondertussen 12 jaar en nog in het bezit van een geldige Kids-ID? Dan kan je deze zonder zorgen meenemen op reis. Een achttal weken voor de vervaldatum van de Kids-ID krijgen de betrokken kinderen automatisch een uitnodiging voor de aanvraag van een elektronische identiteitskaart (eID). Spontaan een eID komen aanvragen als je 12 wordt, is ook toegelaten.