Merkemveld-Doeveren

Het domein Merkemveld dankt zijn naam aan de familie van Outryve de Merckem, die het gebied op het einde van de 18e eeuw liet bebossen. Midden in het bos werd het Kasteel Baesveld gebouwd. Het kasteelpark van ruim 50 ha groot werd na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk ingericht voor verblijfsrecreatie en sinds 1948 is er ook een scouts- en gidsencentrum gevestigd, later ook nog een speelbos. De gemeente bezit 20 ha van het domein en stelt dit open voor bezoekers.

Langs de oostzijde bevindt zich Doeveren, dit domein bestaat uit 60 ha bos, heide, dreven en grasland. Het maakt deel uit van de groene gordel rond Brugge. Leuk voor de bezoekers is dat het gebied wordt begraasd door de sympathieke Gallowayrunderen, deze worden ingezet als begrazers op de hooilanden en verblijven er de hele winter.

Tips

  • Het Doeverenwandelpad (7,8 km), start aan het kruispunt van de Leliestraat met de Merkemveldweg in Zedelgem. Je verkent de bos- en natuurrijke omgeving van Zedelgem en Oostkamp en wandelt dwars door het Merkemveldbos en het groendomein Doeveren (initiatief: Westtoer). 
  • Deze route is bewegwijzerd, een kaart kost 4 euro en kan aangekocht worden aan het onthaal in het gemeentehuis van Zedelgem of via de webshop van Westtoer. 
  • Reserveer een wandeling met een natuurgids via Natuurgidsen Zedelgem, Erwin Derous 
    (erwin.derous@gmail.com - 050 38 96 21).