Brugsestraat Aartrijke

Wegen en Verkeer werkt vanaf maandag 25 april 2022 op de Brugsestraat (N368) in Aartrijke. De fietspaden bij het binnenrijden van de bebouwde kom worden veiliger aangelegd. Over een stuk van zo’n 400 meter worden ook alle voetpaden, parkeerstroken en twee bushaltes vernieuwd.

Fietsers op de rijweg

Honderdvijftig meter na het binnenrijden van de bebouwde kom van Aartrijke moeten fietsers de rijweg oprijden. Vanaf daar delen ze de weg met het gemotoriseerd verkeer. De overgang van het fietspad naar de rijweg is vandaag nogal abrupt en onveilig. Bovendien kunnen auto’s de fietsers daarna niet op een veilige manier voorbijsteken, door de groenvakken in het midden van de weg.

Rugdekking voor fietsers

Wegen en Verkeer en de gemeente Zedelgem zochten samen een oplossing voor de onveilige situaties. Het resultaat: het afgescheiden fietspad wordt aan beide kanten van de weg verder doorgetrokken, tot net voor de Schoolstraat/Ossebilkstraat. Vanaf hier liggen er geen groenvakken in het midden van de weg, dus fietsers en auto’s kunnen veilig de weg met elkaar delen. De overgang van het fietspad naar de rijweg wordt ook veiliger aangelegd. Een groenvak met lage beplanting aan het eind van het fietspad geeft de fietsers ‘rugdekking’ wanneer ze de weg oprijden, zonder de zichtbaarheid in te belemmeren.

Voetpaden, parkeerstroken en bushaltes

Naast de fietspaden worden alle voetpaden, parkeerstroken en de twee bushaltes ‘Aartrijke Wagenmakerij’ vernieuwd. Beide bushaltes krijgen een verhoogd perron, zodat iedereen er makkelijk op de bus kan stappen. De bus stopt voortaan op de rijweg, in plaats van in een halte ernaast. Zo moet de bus niet wachten en haar voorrang opeisen om de halte te verlaten. De bus loopt zo minder vertraging op en het verlaagt de kans op ongelukken. 

Verkeershinder

De werken van Wegen en Verkeer starten op maandag 25 april 2022. Ze duren ongeveer 3 maanden en gebeuren in 2 fases. Eerst wordt gewerkt op de ene weghelft, daarna is de andere aan de beurt. Ter hoogte van de werken moeten fietsers en voetgangers oversteken naar de andere kant van de weg. De Brugsestraat wordt ook in één richting afgesloten voor autoverkeer. Verkeer naar Aartrijke moet omrijden langs Eernegem en Torhout via de Eernegemsestraat (N368), de Oostendesteenweg/Torhoutbaan (N33) en Torhoutsesteenweg (N32). Verkeer naar Zedelgem kan gewoon voorbij de werken rijden.

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/veilige-fietspaden-langs-brugsestraat-aartrijke