Het vernieuwde Belgisch paspoort.

Belgisch paspoort (reispas) krijgt make-over

Met Kuifje en co op reis!

Het Belgisch paspoort (reispas) kreeg een volledige make-over. Het nieuwe design is een typisch Belgisch thema: zowel de datapagina als de visapagina's zijn gebaseerd op tekeningen uit Belgische stripverhalen zoals Kuifje en Lucky Luke, met ‘reizen’ als hoofdthema. In het design werden ook allerlei veiligheidselementen verwerkt. 

Het nummer van het paspoort zal uit 2 letters en 7 cijfers bestaan in plaats van 2 letters en 6 cijfers (er wordt een extra controlecijfer toegevoegd). De datapagina zal niet langer uit papier maar uit polycarbonaat bestaan (= dezelfde materie als voor de eID, de elektronische identiteitskaart). Het transparante decodeerblad valt weg omdat de decodeerfilter nu in de datapagina geïntegreerd werd. Ook de chip werd geïntegreerd in de datapagina en bevindt zich niet langer in de achterkaft. De nieuwe datapagina heeft ook tot gevolg dat de foto van de paspoorthouder in zwart/wit zal verschijnen en niet langer in kleur.
 
Op de rectozijde van de datapagina werd een barcode geïntegreerd, die o.a. de persoonsgegevens van de paspoorthouder bevat. Diezelfde zijde bevat ook een secundaire foto waarin lasergravering en laserperforatie gecombineerd werden. Die foto bevat ook het geboortejaar van de houder in laserperforatie. 
Het paspoort zal meer pagina's bevatten. Een gewoon paspoort zal uit 34 pagina's bestaan. Het huidige paspoort voor ‘frequent travellers’ van 64 pagina's telt nu 66 pagina's. 

Aan de kostprijs van het paspoort verandert er niets: 74 EUR voor volwassenen (7 jaar geldig), 35 EUR voor minderjarigen (5 jaar geldig). Ook de levertermijn blijft dezelfde (5 werkdagen). 
Voor de aanvraag van een paspoort heb je een recente pasfoto nodig en maak je een afspraak via www.zedelgem.be/afspraken

Benieuwd hoe dat er allemaal uitziet? Bekijk het YouTubefilmpje hieronder. Of als je binnenkort in Brussel moet zijn, kan je nog tot 8 maart in het Stripmuseum gaan kijken naar een tentoonstelling over het nieuwe paspoort en de stripfiguren die erin verwerkt zijn.

Belgisch paspoort (reispas) krijgt make-over