Asbest dat nog in een gebouw aanwezig is.

Asbest

26 februari 2021

We weten allemaal dat de aanwezigheid van asbest in en rond onze woningen en stallingen een gezondheidsrisico inhoudt. De Vlaamse overheid heeft als doelstelling dat we tegen 2040 leven in een asbestveilig Vlaanderen waarin we in ons dagelijkse leven niet meer blootgesteld geraken aan de schadelijke asbestvezels. Ook in onze gemeente staan er nog te veel gebouwen waarvan onder andere de daken, gevels en schoorstenen bestaan uit asbestcementleien of –golfplaten.

Voor het veilig verwijderen van grotere hoeveelheden asbesthoudend materiaal doet je het best beroep op een erkend gespecialiseerd bedrijf. Die weten precies hoe ze met de veelvoud aan varianten van dit levensgevaarlijk materiaal moeten omgaan om de gezondheid van de burger en de ruimere omgeving te garanderen.

Voor kleinere hoeveelheden is het recyclagepark nog steeds een geschikte partner. Maar daarvoor gelden vanaf nu nieuwe regels. De gemeente waakt daarmee over de gezondheid van zowel de klussende inwoner alsook de recyclageparkwachters die dagelijks met het materiaal moeten omgaan.

Het aanleveren op het recyclagepark van beperkte hoeveelheden asbest door particulieren blijft gratis tot een 0,5 m³ per week. Voer je meer asbest aan, dan betaal je hiervoor 25 euro per begin van een 1 m³.

Het aangeboden asbest moet verpakt zijn in doorzichtige plastiek zakken die niet gescheurd zijn en goed dicht gekleefd worden. Je plaatst ze zelf voorzichtig in de asbestcontainer.

Het verwijderen van de asbesthoudende materialen thuis is meestal niet zo moeilijk, maar het moet wel veilig gebeuren. Het dragen van speciale beschermende kledij en het voorzichtig omgaan met het materiaal is een absolute must.

Om de inwoner te ondersteunen om aan deze regelgeving te voldoen zullen vanaf maart 2021 zowel de vereiste transparante zakken alsook een beschermingskit met speciaal mondmasker FFP3 met ventiel, stofdichte overall met kap en geschikte handschoenen en een rol tesa 4613 van 10 m te koop aangeboden worden op het recyclagepark tegen volgend tarief

  • verpakkingszak groot met asbest logo120 op 220 cm: € 2.50
  • verpakkingszak middelgroot met asbest logo 120 op 130 cm: € 1.50
  • verpakkingszak klein met asbestlogo 80 op 120 cm: € 1
  • beschermingskit: overall met kap, mondmasker FFP3 met ventiel, afspoelbare handschoenen, rol kleefband bouw 10m: € 15 

Bovendien wordt een infobrochure meegegeven en staan de nodige instructies en aanbevelingen op de website https://www.zedelgem.be/asbest-ook-jouw-huis.

Zo houden we het veilig voor iedereen en bovendien praktisch en betaalbaar voor iedere kleinere asbestklus.