Knop

Zedelgemse Zichtenroute - Bunker / Pionierspark

Verhaal Bunker / Pionierspark - door Francis De Vlaemynck

Ik ben Francis De Vlaemynck. Ik woon momenteel al 20 jaar in Westouter en ben oorspronkelijk afkomstig van Pittem.

Mijn hobby is eigenlijk alles wat met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. Ik lees daar zeer veel over, ik ben ook gids in het museum in Zonnebeke. 

Ik heb een bunkerwandeling georganiseerd hier in Zedelgem, naar een vijftal bunkers die nog vrij onbekend waren. En in die zin, voor die bunkerwandeling heb ik heel wat onderzoek gedaan, heel wat zaken ontdekt ook, die nog tot nu toe niet geweten waren. En dat is mijn link met die bunker langs de Zeedijkweg.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Zedelgem dus in het Operationsgebiet van het 4de Duitse leger met als hoofdkwartier Tielt. En Zedelgem was voor de Duitsers eigenlijk een ideaal logistiek centrum voor de aanvoer naar ‘t front, vooral voor het front bij Diksmuide. 

Er waren daar verschillende redenen voor: één van de redenen is de spoorweg Brugge-Kortrijk die door de gemeente loopt. Er was ook een tramlijn van Brugge naar Leke - een deelgemeente van Diksmuide - en ook de rechte Torhoutsesteenweg. Dus die drie aspecten maakten eigenlijk Zedelgem ideaal als centrum om materiaal te gaan aanvoeren en dat terug verder te vervoeren richting front. 

En op het grondgebied van Zedelgem werden verschillende depots, overslagstations, munitiedepots en pioniersparken aangelegd.

Een pionierspark is eigenlijk een depot van de Genie, de ondersteuningstroepen van het Duitse leger - de Pioniere - die daar materiaal stockeerden. Op verschillende van die locaties zijn er bunkers gebouwd en dat waren vooral schuilbunkers: bedoeld voor de manschappen die op die depots werkten om daar te kunnen in schuilen op momenten dat er bijvoorbeeld luchtbombardementen waren.

Dus al de bunkers hier in Zedelgem zijn effectief schuilbunkers of abris. Geen echt offensieve gevechtsbunkers. Dus ook op het pionierspark staat er zo een schuilbunker; is duidelijk zichtbaar op luchtfoto's maar er werd een poging gedaan om hem te camoufleren.

Zo werd op het dak, in de natte beton, werden er boomstammen gelegd om die bunker te doen lijken op een stapel boomstammen, vanuit de lucht. Nu zijn die afdrukken … die boomstammen zijn er niet meer, maar die afdrukken van die boomstammen zijn nog duidelijk zichtbaar in het beton van die bunker.

© Gemeente archief