Bellen worden geblazen voor een rookvrij opgroeien.

Zedelgemse kinderen blazen bellen voor een rookvrij opgroeien!

21 mei 2021

Bijna 2.000 Zedelgemse kinderen zullen bellen blazen voor een rookvrij opgroeien!

Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. “Zedelgem wil zijn toekomstige jongeren beschermen tegen tabaksverslaving en wenst in te zetten op ‘Generatie Rookvrij’.” zeggen schepen van Gezonde Gemeente Ellen Goes en burgemeester, ook bevoegd voor onderwijs, Annick Vermeulen.

Generatie Rookvrij en Bellenblaasactie op 31 mei

In het kader van de Werelddag zonder Tabak op 31 mei, organiseert de beweging Generatie Rookvrij een ludieke bellenblaasactie. Generatie Rookvrij is een brede beweging van organisaties en burgers die ijveren voor een samenleving waar zo min mogelijk verleiding is voor kinderen en jongeren om te beginnen met roken. Met de bellenblaasactie laten ze kinderen bellen blazen onder het motto “Ik blaas liever bellen dan rook”. 

Vijf Zedelgemse basisscholen nemen deel

Vijf basisscholen uit Zedelgem nemen deel aan deze actie.  Er dient opgemerkt te worden dat de scholen zich corona-proof organiseren om deze activiteit te laten doorgaan: De Fonkel in Aartrijke, De Stapsteen in Veldegem, De Sint-Maartensschool in Loppem en basisscholen De Leeuw en Het Dorp in Zedelgem.

In totaal zullen zo’n 1.925 Zedelgemse kinderen bellen blazen met gepersonaliseerde bellenblazers van Generatie Rookvrij. Om de bellenblazers te laten bestickeren werd samengewerkt met OC Cirkant en met de organisatie Oranje.
 

Hier leer ik rookvrij

Als kinderen anderen zien roken, wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel is van het leven. Toch wordt vandaag nog altijd gerookt op plaatsen waar kinderen en jongeren komen, zoals aan de schoolpoort. Met deze speelse actie vragen we dat roken niet meer gebeurt in het zicht van kinderen.” aldus schepen van Gezonde Gemeente Ellen Goes en burgemeester Annick Vermeulen.

De deelnemende scholen kregen ook een sensibiliseringsbord met de quote op “Hier leer ik rookvrij” om aan de schoolpoort te hangen.