Zedelgem plaatst digitale informatieborden in elke deelgemeente: burgernabij communiceren is de boodschap

“Burgernabij en laagdrempelig informeren en communiceren is het doel” zeggen schepen van communicatie Jurgen Dehaemers en burgemeester Annick Vermeulen.

Op basis van haar meerjarenplan 2020-2025 heeft het Zedelgemse  gemeentebestuur geïnvesteerd in het burgernabij brengen van haar lokale overheidsinformatie en communicatie. De gemeente kocht hiervoor 6 digitale informatieborden aan die je in elke deelgemeente van Zedelgem aantreft. De gemeente start de communicatie via de digiborden op. Enkel de borden nabij het gemeentehuis en in Veldegem zullen wat later starten omwille van technische redenen: zo wordt het bord in Veldegem qua plaats nog geoptimaliseerd in de omgeving van de kerk en dienen de borden verder aangesloten te worden op het elektriciteitsnetwerk.

Waar tref je de digiborden in Zedelgem aan?

  • in Aartrijke langs de Brugsestraat voor het inrijden van Aartrijke dorp
  • in Loppem centraal langs de Steenbrugsestraat ter hoogte van de Rijselsestraat
  • in Veldegem komt het bord centraal nabij de kerk
  • in Sint-Elooi De Leeuw op het kerkplein ter hoogte van de  Sint.-Elooistraat
  • in Zedelgem dorp nabij het gemeentehuis
  • aan de ingang van het recyclagepark

Uniek in de regio

Gemeente Zedelgem is de eerste gemeente in de regio die in elk van haar deelgemeenten digiborden plaatst die ze volledig zelf zal aansturen volgens de normen en principes van de overheidscommunicatie. De schermen hebben geen negatieve invloed op de verschillende gebruikers. Er is geen lichtvervuiling of hinder voor omwonenden: de schermen zijn uitgerust met een automatische dimfunctie en automatische functie om helderheid van de schermen aan te passen op basis van het omgevingslicht. Er mogen geen bewegende, knipperende of flitsende boodschappen weergegeven worden en de boodschappen dienen ook politiek en commercieel neutraal te zijn.

Schepen van communicatie Jurgen Dehaemers en burgemeester Annick Vermeulen: “Alle burgers, gedigitaliseerd of niet, toegankelijk informeren via de gemeentelijke kanalen vindt ons gemeentebestuur zeer belangrijk en dit wordt nu versterkt via 6 digiborden in elke deelgemeente. Dit project zal ook bijdragen tot Zedelgem levendige gemeente. De schermen worden ‘s nachts uitgeschakeld om zo energiezuinig om te gaan en zijn actief van 6.30u. tot 22.00u.”

Burgernabij en laagdrempelig informeren en communiceren

De gemeente informeert haar burgers via de digiborden over de gemeentelijke dienstverlening, gemeente-vacatures, gemeentelijke activiteiten, occasionele evenementen en feesten, openbare werken, milieu, omgevings-, mobiliteits- en infrastructuur-informatie. Ook boodschappen van algemeen en openbaar nut verschijnen en (als nodig) dringende waarschuwingen of politionele berichten.

Schepen van communicatie Jurgen Dehaemers en burgemeester Annick Vermeulen: “Dit is een belangrijke investering naar onze inwoners toe om hen toegankelijk te informeren, daarnaast is er natuurlijk verder maandelijks het gemeentelijk infoblad Zedelgem magazine, de website en de sociale media. Maar lang niet iedereen is gedigitaliseerd, toch zal iedereen geïnformeerd worden via de digiborden. Een mooie realisatie voor onze inwoners en bezoekers aan onze gemeente.”

Het is het bedrijf Caerus Vision uit Torhout, gespecialiseerd in LED-schermen, die deze opdracht binnenhaalde en de borden in Zedelgem plaatste. De borden worden aangestuurd met software van het bedrijf Connectify uit Beernem.