Bomen in een bos met op de achtergrond een gebouw.

Zedelgem geeft Chirokamp Waarloos uit Kontich geen toestemming tot verblijf op haar grondgebied

De burgemeester van de gemeente Zedelgem besliste om het Chirokamp Waarloos uit Kontich geen toestemming te geven tot verblijf in het domein Merkemveld te Loppem. De voorbije periode deden zich een aantal corona-besmettingen voor bij deze jeugdbeweging. Daarbij komt dat de gemeente Kontich zich bevindt in een gebied in de provincie Antwerpen die als risico-zone gedefinieerd wordt. Het chirokamp werd eerder deze week ingelicht dat ze niet meer welkom waren in de gemeente Lille waar ze hun jeugdkamp zouden doorbrengen, vandaar dat ze in allerijl een alternatief zochten en bij Merkemveld in Loppem (Zedelgem) terecht kwamen.

De gemeente ging in overleg met de gouverneur van haar provincie. De burgemeester van Zedelgem houdt vast aan haar beslissing: het chirokamp mag niet doorgaan op haar grondgebied.

Volksgezondheid staat voorop. Als gemeente moeten we alles in het werk stellen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. We nemen onze verantwoordelijkheid op. We kregen als burgemeester op dit vlak een uitdrukkelijke rol toegewezen van hogere overheden. De provinciegouverneur van Antwerpen vaardigde specifieke maatregelen uit en gebood inwoners van de risico-zone om zich niet onnodig te verplaatsen. Ik betreur het ten stelligste dat provincies niet op eenzelfde lijn denken en handelen.  Epidemiologen raden verplaatsingen van en naar risico-zones ook ten stelligste af. Ook onze voorzitter van de lokale huisartsenkring en onze adviseur van de cel noodplanning en crisisbeheer geven ons negatief advies. Daarbij komt dat de negatieve beslissing van zowel onze gemeente als de gemeente Lille niet betekent dat de jongeren hun kampplezier moeten opgeven, want zij kregen in eigen lokale regio een alternatieve oplossing aangereikt,” zegt burgemeester Annick Vermeulen.