Het lokaal bestuur bij de week van de Korte Keten.

Week van de Korte Keten van 14 tot 22 mei

13 mei 2022

Samen met lokale Korte Keten-producenten Hoeve-Ijs Z, Frambozenkwekerij Devlieghere en Fruitbos Bessen-Pluk-Geluk lanceerde gemeentebestuur Zedelgem De Week van de Korte Keten 2022. Verse producten recht van bij de lokale producent werden geproefd en iedereen trok de Korte Keten-short aan om de campagne kracht bij te zetten.

Schepen van Korte Keten en lokale economie Ann Devriendt: “Tijdens de Week van de Korte Keten van 14 tot 22 mei zetten de Vlaamse provincies, steden en gemeenten hoeve- en streekproducenten in de kijker. Gemeente Zedelgem neemt ook dit jaar deel en zet opnieuw de lokale troeven van de Korte Keten in de kijker. We nodigden de lokale Korte Keten-producenten uit voor de lancering van de campagneweek. Niet iedereen kon aanwezig zijn, maar alle lokale producenten zijn terug te vinden op de gemeentelijke website www.zedelgem.be/korte-keten . Mochten er producenten zijn die op deze lijst thuishoren, maar er nog niet opstaan om een of andere reden, neem gerust contact op met de gemeente. We streven voortdurend de stimulering van onze lokale handelaars na.”

Wist je dat?

  • Door plaatselijk geteelde producten te kopen, draag je bij tot de lokale identiteit van je streek.
  • Door plaatselijk geteelde producten te kopen, heeft je voedsel minder voedselkilometers en verklein je je ecologische voetafdruk.
  • De consument betaalt geen tussenschakels en krijgt een eerlijk product voor een eerlijke prijs. Bij een lange keten moet iedere tussenschakel ook zijn of haar boterham verdienen. Zo kan de eindprijs vele keren hoger worden dan de productiekost.
  • De producent bepaalt bij een verkorte keten weer zelf de prijs. Bij een lange keten is de boer vaak prijsnemer in plaats van prijszetter: hij levert producten tegen een verkoopprijs die de schakels na hem opleggen.
  • Je ontdekt opnieuw hoe je voedsel geproduceerd wordt. Je voedsel krijgt een verhaal dat je kunt delen met anderen.

Korte Keten in Zedelgem

Op de gemeentelijke website vind je een handig overzicht van producenten Korte Keten die onze deelgemeenten rijk zijn, surf hiervoor naar www.zedelgem.be/korte-keten . Op de webpagina vind je ook de Korte Keten-kaart Noord-West-Vlaanderen waar onze gemeente partner is.

Denk je dat er producenten van de Korte Keten ontbreken op het overzicht? Laat het ons gerust weten en mail naar info@zedelgem.be