Op 17 mei is het de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). De dag bij uitstek om je solidair te tonen met de LGBTQI+ gemeenschap.
Zichtbaarheid, acceptatie en zorg voor welzijn zijn cruciale factoren in de erkenning en acceptatie van LGBTQI+ personen (lesbisch, gay/homo, bi, transgender, queer, intersekse, +). Aandacht is nodig voor de discriminatie die LGBTQI+ personen ondervinden.
Burgemeester Annick Vermeulen: “Daarom neemt gemeente Zedelgem elk jaar deel aan IDAHOT, door zich o.a. te registreren als verdraagzame gemeente en de regenboogvlag uit te hangen aan de officiële vlaggenmasten bij het gemeentehuis van Zedelgem . Het is een krachtig gebaar om te tonen dat iedereen zich hier goed in z’n vel kan voelen en dit ongeacht achtergrond of geaardheid. Zedelgem hecht veel belang aan het gemeenschapsvormende en daarbij tellen alle burgers evenveel mee.”
Schepen van cultuur Charlotte Vermeulen: “We zijn hier als lokale overheid dan ook heel duidelijk over en zeggen dat haat of onverdraagzaamheid ten opzichte van LGBTQI+ personen in onze gemeenschap niet aanvaard wordt. Laat iedereen zichzelf zijn. We zien helaas in andere delen van Europa en de wereld dat deze acceptatie bedreigd wordt en er een intolerante stroming opkomt, we moeten hier tegenin gaan.”
Week van 12 mei: week van de diversiteit
Tijdens de week van 12 mei staan vele steden en gemeenten in het teken van de diversiteit en verdraagzaamheid en wordt een krachtig signaal uitgedragen dat iedereen er welkom is ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie.
Waarom is IDAHOT belangrijk?
Hoewel er in België een heel wenselijk juridisch kader is gecreëerd voor de LGBTQI+ community gaat dit niet altijd hand in hand met de sociale acceptatie. De realiteit is dus helaas dat er nog steeds holebi- en transfobie bestaat in de wereld.
Heel wat mensen worden met discriminatie geconfronteerd omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze ondervinden problemen op vlak van gezondheidszorg, vinden moeilijker een baan, worden uitgesloten en ervaren vaker eenzaamheid. Als gevolg daarvan kampen LGBTQI+ personen vaker met depressies en is er een hoger suiciderisico dan bij niet-LGBTQI+ personen.
Als erkenning van deze discriminatie en achterstelling hijst men op verschillende plaatsen in de wereld, in België én in Zedelgem en regio in mei de regenboogvlag.
Scholen en de regenboogvlag
Scholen spelen een sleutelrol in het aanleren van respect voor diversiteit. Kinderen en jongeren groeien op in een maatschappij met uiteenlopende seksuele oriëntaties en genderidentiteiten; hoe vroeger ze hiermee vertrouwd raken, hoe groter de kans dat ze later met een open blik in het leven staan. Door actief in te zetten op inclusieve leermiddelen, divers taalgebruik en een veilig schoolklimaat kunnen scholen ervoor zorgen dat élke leerling zich geaccepteerd en veilig voelt.
Burgemeester Annick Vermeulen: “Naar aanleiding van IDAHOT en de week van de diversiteit vraagt gemeente Zedelgem elk jaar aan de lokale scholen om de regenboogvlag ook op te hangen aan de schoolgebouwen. Scholen zijn binnen onze lokale gemeenschap een belangrijke partner.”
Nood aan meer informatie?
Schepen van cultuur Charlotte Vermeulen: “Gemeenten en steden die zich engageren in de IDAHOT-campagne, verbinden zich er ook toe om informatie over organisaties waar LGBTQI+ burgers terecht kunnen, bekend te maken. Volgende websites publiceren wij dan ook op de gemeentelijke website.”
Meer info