Watermolenvijver

Domein Watermolenvijver bevindt zich op de hoek van de Torhoutsesteenweg en de Rolleweg. Hier kun je vogels spotten in de vogelkijkhut en een mooie wandeling maken langs de vijver. Aan de overkant van de weg bevindt zich het bos en de Abdij van Zevenkerken.

Op de plaats waar zich nu de vijver bevindt, werd in 1562 op de Veldbeek een watermolen gebouwd. Het geringe verval van de beek maakte dat de molen nooit echt een succes werd. Er werden wel enkele spaarvijvers aangelegd om ervoor te zorgen dat in de drogere periodes toch kon gemaald worden. De watermolen zou actief geweest zijn tot ongeveer 1800. 

Het gebouwencomplex bleef bestaan als hoeve met herberg De Watermolen. In 1957 werd het gebouw afgebroken voor het rechttrekken van de Torhoutsesteenweg in de bocht aan Zevenkerken. De rest van de gebouwen werd behouden en enkele decennia geleden werd een vijver aangelegd op de achterliggende gronden. 

Toegang tot het domein via de Kasteeldreef of Torhoutsesteenweg, Loppem

Tips

  • Reserveer een wandeling met een natuurgids via Natuurgidsen Zedelgem, Erwin Derous - erwin.derous@gmail.com - 050/38.96.21
  • De nabijgelegen Priorij van O.L.Vrouw van Bethanië en de Abdij van Zevenkerken kunnen bezocht worden onder leiding van een gids.