Wandelroutes

De groene omgeving van Zedelgem is het perfecte decor voor een stevige wandeling.

Deze kant en klare wandellussen laten je kennis maken met de mooiste plekjes van Zedelgem:

Het Krakkepad (9,6 km - ook op te splitsen)

Start aan de O.L.Vrouwekerk in Veldegem.

Initiatief: Heemkundige Kring en Landelijke Gilde Veldegem.

Het Krakkepad is een natuur- en cultuurhistorische wandeling door Veldegem. Je wandelt over oud ‘veldgebied’, hier groeide vroeger ‘krakke’ of ruige struikheide, die gebruikt werd om bezems van te maken. De inwoners van Veldegem worden als gevolg hiervan nog vaak het ‘Krakkevolk’ genoemd.

Ontdek het volledig vernieuwde en bewegwijzerde Krakkepad, een stevige wandeling van in totaal 9,6 km, door het dorp van Veldegem, het Plaisiersbos en het recent opengestelde natuurgebied bij Hoogveld.

Als bijna 10 km wat te veel is, kun je deze mooie wandeling ook opdelen in 2 stukken : na 5,4 km kun je de wandeling onderbreken en langs de Koningin Astridstraat terug naar de kerk stappen. Later kun je dan de lus door Hoogveld maken.

Deze route is bewegwijzerd.

Het Sint-Elooipad (8 km)

Start aan de Sint-Eligiuskerk in Zedelgem.

Initiatief: Parochiale werkgroep Sint-Elooi.

Wie het Sint-Elooipad bewandelt komt meer te weten over het ontstaan van de parochie Sint-Elooi, die genoemd werd naar de patroonheilige van de metaalarbeiders. De route start aan de Sint-Eligiuskerk, waar het standbeeld staat van de industriële pionier Leon Claeys. In deze parochie bevindt zich trouwens nog steeds het gekende landbouwmachinebedrijf Case New Holland.

Deze route is bewegwijzerd.

Het Sint-Maartenspad (13 km)

Start aan de Sint-Martinuskerk in Loppem.

Initiatief: Pasar Loppem.

Het Sint-Maartenspad is genoemd naar de patroonheilige van Loppem: ‘Sint-Martinus’. De wandeling neemt je o.a. mee op verkenning van het romantische kasteelpark van Loppem. Gezellig picknicken kan aan de natuurspeelplaats De Pierlapont, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Vergeet je verrekijker niet zodat je onderweg vogels kunt spotten aan de Watermolenvijver.

Deze route is bewegwijzerd.

Het Klytepad (11,5 km) en Heirwegpad (8,5 km)

Beide paden starten aan de Sint-Laurentiuskerk in Zedelgem.

De routes werden kort na elkaar uitgewerkt door dezelfde vereniging, maar kunnen afzonderlijk gewandeld worden.

Initiatief: K.W.B. Sint-Laurentius Zedelgem

Het Klytepad laat je proeven van de landelijke sfeer van Zedelgem. De wandeling brengt je langs tal van boerderijen, tussen velden en weilanden, doorkruist door sloten en beken. De vruchtbare landbouwgrond bestaat hier uit zware grond die in het West-Vlaams ‘klyte’ wordt genoemd, vandaar de naam van het pad.

Het Heirwegpad neemt je mee door de omgeving van de ‘Heirweg’, een naam die verwijst naar de Romeinse weg die Boulogne verbond met Aardenburg, twee belangrijke Romeinse nederzettingen. Je wandelt o.a. doorheen het mooie Vloethemveldbos.

Beide wandellussen zijn bewegwijzerd en hebben een eigen website : heirwegpad.jouwweb.be en klytepad.jouwweb.be 

Het Doeverenwandelpad (6 km)

Start aan het kruispunt van de Leliestraat met de Merkemveldweg in Zedelgem.

Initiatief: Westtoer

Je verkent de bos- en natuurrijke omgeving van Zedelgem en Oostkamp en wandelt dwars door het Merkemveldbos en het groendomein Doeveren.

Deze route is bewegwijzerd, een kaart kost 4 EUR en kan aangekocht worden aan het onthaal in het gemeentehuis van Zedelgem.

53 km wandelplezier met het wandelnetwerk Vloethemveld

In Zedelgem (en Jabbeke) biedt het wandelnetwerk Vloethemveld 53 kilometer wandelplezier en telt 58 knooppunten. Het beschermde natuurgebied is ongeveer 365 hectare groot en heeft een grote natuur- én historische waarde. Stilte en rust zijn een grote troef van de wandelpaden in het bos- en heidegebied. De heidetoren zorgt voor een verrassend vergezicht, vanuit de Waterhut spotten wandelaars zeldzame vogels op de vijver. Op de trage wegen spot je gemakkelijk een roofvogel of een ree. 

Het ontstaan van Vloethemveld gaat terug tot de 13e eeuw, toen het gebied als ontginningsgebied diende voor hout en landbouw van de zusters van Sint-Jan in Brugge. Nu baden de bossen en natuurgebieden tussen Zedelgem en Jabbeke in een zee van stilte. Namen als Moordenaarsbos en Ockerhout spreken tot de verbeelding en bieden een glimp van een fascinerend verleden. Tijdens een wandeling in dit prachtige gebied komen bezoekers meer te weten over een verleden dat lang verborgen bleef, zoals het Brits krijgsgevangenkamp in Vloethemveld waar duizenden soldaten verbleven na de Tweede Wereldoorlog. Het domein verrast met militair erfgoed én de gevarieerde natuur. 

Kaarten van het prachtige wandelnetwerk Vloethemveld zijn voor 10 euro verkrijgbaar op de volgende plaatsen:

Het Vloethemveld is een domein van de Vlaamse overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor de publiekswerking, het onthaal en het beheer van het erfgoed in het Vloethemveld werkt Natuur en Bos samen met de gemeenten Zedelgem en Jabbeke, de Vlaamse Landmaatschappij en Vloethemveld vzw.

Langs de wandelroute in het Kamp Vloethemveld zijn er het hele jaar door rondleidingen met gids mogelijk, op aanvraag. Meer info op www/vloethemveldvzw.be.