Vraag online je voorlopig rijbewijs M18 aan

Na de coronacrisis en door de klimaat- en milieu-uitdagingen is het duidelijk dat we nog meer moeten inzetten op online dienstverlening. 

Sinds half oktober kan je de aanvraag voor een voorlopig rijbewijs M18 (model 18 maanden zonder begeleider) online indienen via de web- en smartphoneapplicatie ‘BelDrive’, ontwikkeld door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

Log in bij BelDrive via deze link of scan de QR-code die je vindt op de affiches in de examencentra en rijscholen.

Wat heb je nodig voor de online aanvraag?

  • Een kaartlezer voor je eID of je meld je aan via itsme.
    Ben je jonger dan 18 jaar, dan kan je geen online aanvraag indienen omdat het handtekeningcertificaat op je eID nog niet actief is. Ben je 18+ en het handtekeningcertificaat is nog niet geactiveerd? Dan kan je dit gratis laten doen in het gemeentehuis of in een deelgemeente (zonder afspraak). Je hebt hiervoor je PIN-code nodig. 
  • Het attest van slagen voor het theorie-examen categorie B (afgegeven door het examencentrum) waarop het resultaat van de leestest is vermeld. 
  • Het bekwaamheidsattest (20 u. les) afgegeven door een rijschool in Vlaanderen of Brussel, of in Wallonië door een examencentrum. 
  • Voor burgers die de praktijklessen hebben gevolgd in een rijschool in Wallonië: de technische rijvaardigheidstest (TCTC) afgegeven door het examencentrum.

 

Neem een foto of scan de documenten voordat je de toepassing BelDrive start. Volg na het aanmelden de instructies om online je voorlopig rijbewijs aan te vragen. Na de behandeling van je aanvraag ontvang je een e-mail van het gemeentebestuur met de goedkeuring (of weigering) van je aanvraag en de levertermijn.

Je moet je voorlopig rijbewijs persoonlijk afhalen in het gemeentehuis in Zedelgem. Om zeker te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt, is een visuele controle noodzakelijk. Hiervoor maak je een afspraak.
De prijs van een voorlopig rijbewijs bedraagt 25 EUR en moet bij afhaling worden betaald (cash of Bancontact). 

Wie online een aanvraag doet, moet dus enkel nog naar het gemeentehuis om het voorlopig rijbewijs af te halen. 
Momenteel start BelDrive enkel met de aanvraag van een voorlopig rijbewijs M18. In een latere fase zullen ook andere soorten (voorlopige) rijbewijzen via deze toepassing kunnen aangevraagd worden. We houden je op de hoogte. 

Info: dienst burgerzaken
050 288 330 - burgerzaken@zedelgem.be