Vloethemveld

Het Vloethemveld is een uniek natuurgebied van ongeveer 350 hectare, gelegen in het grensgebied van Jabbeke en Zedelgem.

De landschapsgeschiedenis van het Vloethemveld is in grote lijnen gekend vanaf de Middeleeuwen tot nu, het is een verhaal van ontginning, drooglegging en indamming, landbouwuitbating, bebossing en houtkap, vijver- en visbeheer, enz.
Tijdens de 20ste eeuw kreeg het Vloethemveld een militaire bestemming, met o.a. een munitiedepot van het Belgisch leger (1924-1994) en een Brits krijgsgevangenenkamp (1944-1946), waar wellicht meer dan 100.000 krijgsgevangen soldaten opeengepakt zaten.
Talrijke relicten en kunstwerken herinneren aan deze duistere periode.
Het voormalige munitiedepot is niet vrij toegankelijk, maar kan op aanvraag bezocht worden onder begeleiding van een gids. Het omliggende bos is het ideale decor voor zowel een zondagse uitstap als een ontdekkingstocht in de natuur.
Voor de kinderen is er een leuke speelzone ingericht.

Er zijn tal van mogelijkheden voor fietsers en wandelaars, er is een kijktoren aan de noordzijde van Vloethemveld en een vogelobservatieplatform met uitzicht op de grote vijver. Picknicken of gezellig barbecueën doe je aan volkstuinpark Den Doorn, aan de overzijde van de Diksmuidse Heirweg.

Tips

 • Vanaf het Vloethemveld kun je per fiets of te voet de oude spoorwegbedding volgen tot ongeveer aan Merkemveld-Doeveren, deze groene as is beter bekend als de Vloethemveldzate.
 • Er is een speelzone van 3,20 ha ingericht aan het Vloethemveld: een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken … prikkelen de fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur.
 • Wist je dat je gratis een verrekijker, afvalgrijpers, een wandelstok met zitje of zelfs een paraplu kan ontlenen in het Kamphuis? 

Onthaalgebouw Kamphuis

Het onthaalgebouw is dé plek bij uitstek om je bezoek, je wandeling of je daguitstap in Vloethemveld te starten.

Bezoekers kunnen er terecht voor alle informatie over Vloethemveld en omgeving. Je kan er diverse recreatieve routes verkrijgen, je kan er informatie en tips vragen aan de vrijwilligers van Vloethemveld vzw die het onthaalgebouw zullen open houden. De permanente tentoonstelling biedt je een uitgebreide intro in de geschiedenis, het beheer van de natuur en erfgoed en de ontspanningsmogelijkheden in en rond het domein.

Het sanitair staat ter beschikking van bezoekers, er is een ververstafel voor de allerkleinsten en buiten is er picknickmeubilair.

Openingsuren 2023

 • 1 april - 5 november: elke zaterdag en zondag van 13u00 tot 18u00
 • In juli en augustus bijkomend ook elke woensdag van 13u00 tot 18u00

Het onthaalgebouw kan door erfgoed- en natuurverenigingen die erkend zijn door gemeentebestuur Jabbeke of Zedelgem, worden gebruikt voor activiteiten die gerelateerd zijn aan de werking van Vloethemveld (bv. lezingen over natuur of erfgoed). Als er drank geschonken wordt, moet die worden afgenomen bij de vzw.
Onderaan deze pagina vind je het betreffende reglement.

Hoe Vloethemveld bereiken?

Met de auto

GPS: 51°08’31.8″N 3°06’59.8″E of 51.142161, 3.116605
Gebruik Parking P2 aan Diksmuidse Heirweg 6, Zedelgem.

Met het openbaar vervoer

Om Vloethemveld te bereiken met de bus zijn lijn 55 en 72 de voornaamste verbindingen

Lijn 55 - Brugge-Leke

 • Afstapplaats Zedelgem Wellewaerde - Verder te voet via de Vloethemveldzate - 1,7 km wandelen (± 20 min)
 • Afstapplaats Heidelberg - Verder te voet via de Diksmuidse Heirweg en de Vloethemveldzater - 1,7 km wandelen (± 20 min)

Lijn 72 - Brugge-Zedelgem Merkemveld

 • Afstapplaats Zedelgem Dorp - Verder te voet via het Pater Amaat Vynckeplein, Burgemeester Joseph Lievensstraat, Sint-Laurentiusstraat, Kronestraat en de Vloethemveldzate - 2,7 km wandelen (± 27 min)
 • Afstapplaats Zedelgem Braambeier - Verder te voet langs een stukje Loppemsestraat (richting Loppem) en de Vloethemveldzate - 2,4 km wandelen (± 30 min)
 • Een tip: open moovitapp.com en geef Vloethemveld in als bestemming. Je zal meteen zien welke trein/bus de beste keuze is en langs welke weg je verder te voet kan.

Met de fiets

Kom je met de fiets, dan mag je meteen doorrijden naar de ingang van het kamp: Vloethemveld 10A.
Heb je een fiets-GPS, voer dan volgende coördinaten in: 51°08’45.5″N 3°06’45.3″E of 51.145979, 3.112574

Digitale gids 'Vloethemveld verborgen parel'

Het verborgen verleden en de natuurwaarden van het Vloethemveld kun je verkennen aan de hand van de digitale gids 'Vloethemveld verborgen parel'. Die interactieve gids kun je hier gratis raadplegen of downloaden. Afhankelijk van jouw besturingssysteem of platform (Android Webapp, Windows besturingssysteem, Apple iBook) kies je een andere knop in de link. Hoe je dit precies doet, vind je in onderstaand stappenplan terug. De digitale gids is afgestemd op de eindtermen basisonderwijs voor het leergebied mens en maatschappij en wetenschappen en techniek.

Praktische info voor gidsbeurten

1. Groepsbezoeken

 • Aanvragen voor groepsbezoeken gebeuren via www.vloethemveldvzw.be, ten laatste 10 dagen op voorhand.
   
 • €50,00 per gidsbeurt, uiterlijk 10 dagen voor de boekingsdatum over te schrijven op bankrekeningnummer BE19 9733 8783 2912 van Vloethemveld vzw
   
 • Groep van max. 25 personen = 24 deelnemers (kinderen t.e.m. 12 j niet inbegrepen) + 1 gids
   
 • In functie van beschikbaarheid gidsen
   
 • Honden zijn niet toegelaten.

 

2. Individuele bezoekers

Op regelmatige basis kan je deelnemen aan vrije gidsbeurten. Hiervoor kan eveneens worden ingeschreven via www.vloethemveldvzw.be. Kostprijs: €3,00 per persoon.