Vloethemveld

Het Vloethemveld is een uniek natuurgebied van ongeveer 330 hectare, gelegen in het grensgebied van Jabbeke en Zedelgem.

De landschapsgeschiedenis van het Vloethemveld is in grote lijnen gekend vanaf de Middeleeuwen tot nu, het is een verhaal van ontginning, drooglegging en indamming, landbouwuitbating, bebossing en houtkap, vijver- en visbeheer, enz.
Tijdens de 20ste eeuw kreeg het Vloethemveld een militaire bestemming, met o.a. een munitiedepot van het Belgisch leger (1924-1994) en een Brits krijgsgevangenenkamp (1944-1946), waar wellicht meer dan 100.000 krijgsgevangen soldaten opeengepakt zaten. Talrijke relicten en kunstwerken herinneren aan deze duistere periode.
Het voormalige munitiedepot is niet vrij toegankelijk, maar kan op aanvraag bezocht worden onder begeleiding van een gids. Het omliggende bos is het ideale decor voor zowel een zondagse uitstap als een ontdekkingstocht in de natuur. Voor de kinderen is er een leuke speelzone ingericht.
Er zijn tal van mogelijkheden voor fietsers en wandelaars, er is een kijktoren aan de noordzijde van Vloethemveld en een vogelobservatieplatform met uitzicht op de grote vijver. Picknicken of gezellig barbecueën doe je aan volkstuinpark Den Doorn, aan de overzijde van de Diksmuidse Heirweg.

Het Vloethemveld is bereikbaar via de Diksmuidse Heirweg in Zedelgem. Begin november 2019 werd door de gemeente een verkeersveilige oversteek aangelegd vanaf de nieuwe parking Vloethemveld nabij het POV (Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten).

 

Tips

  • Vanaf het Vloethemveld kun je per fiets of te voet de oude spoorwegbedding volgen tot ongeveer aan Merkemveld-Doeveren, deze groene as is beter bekend als de Vloethemveldzate.
  • Er is een speelzone van 3,20 ha ingericht aan het Vloethemveld: een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken … prikkelen de fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur.
  • Digitale gids Vloethemveld verborgen parel.
    Het verborgen verleden en de natuurwaarden van het Vloethemveld kun je verkennen aan de hand van de digitale gids Vloethemveld verborgen parel. Die interactieve gids kun je gratis downloaden op je iPad of iPhone via de bookstore van Apple en offline thuis lezen of tijdens je bezoek aan Vloethemveld. Momenteel werken we hard aan een versie voor Android. De digitale gids is afgestemd op de eindtermen basisonderwijs voor het leergebied mens en maatschappij en wetenschappen en techniek.