Lokaal Bestuur met bewoners OC Cirkant en Oranje bij de mobiele petanquebaan in dienstencentrum de Braambeier.

Vernieuwd en inclusief aanbod bewegingsactiviteiten “op maat van iedereen” dienstencentra Zedelgem

24 april 2024

Op woensdag 24 april 2024 stelde de gemeente Zedelgem in lokaal dienstencentrum De Braambeier een vernieuwd en inclusief aanbod aan Bewegingsactiviteiten voor. 

De lokale dienstencentra zetten hiermee in op het motiveren van zoveel mogelijk inwoners om hen “in beweging” te krijgen. Bijzonder aan deze bewegingsactiviteiten is dat ze “op maat” zijn “van iedereen” waardoor de activiteiten zeer toegankelijk zijn voor zowel alle leeftijdsgroepen als mensen met een beperking.

Burgemeester Annick Vermeulen: “We willen met de lancering van dit breed aanbod aan bewegingsactiviteiten in onze dienstencentra het belang van beweging en het positieve effect op zowel de fysieke als de mentale gezondheid en het algemeen welzijn ervan onder de aandacht brengen. Bijzonder aan ons aanbod is dat het voor iedereen toegankelijk is, d.w.z. of je nu fit of minder mobiel bent, jong of ouder bent of een beperking hebt… er is voor iedereen wat wils en daarom is de drempel laag en is iedereen welkom op dit aanbod bewegingsactiviteiten. Onze communicatiedienst creëerde hiervoor trouwens een eigen logo om deze activiteiten herkenbaar te maken in de katern van de dienstencentra in Zedelgem magazine. ”

Nieuw logo voor herkenbaarheid van en vernieuwd aanbod Bewegingsactiviteiten op “maat van iedereen”

Schepen van lokale dienstencentra Ellen Goes: “Met dit nieuwe logo willen we aantonen dat het over een activiteit op maat gaat, een aangepast aanbod is. We begrijpen dat sommige mensen gevoeliger zijn voor prikkels uit hun omgeving. Daarom hebben we ons best gedaan om bij bepaalde activiteiten een rustige en kalme sfeer te creëren. Daarnaast streven we ernaar om onze activiteiten voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom bieden we een verscheidenheid aan hulpmiddelen en aanpassingen aan, zodat iedereen vlot aan de activiteit kan deelnemen. We houden ook rekening met mensen die een aangepaste zorgnood hebben.”

Wanneer en waar de bewegingsactiviteiten doorgaan wordt gepubliceerd in de katern (is een bijlage) van de dienstencentra die 2-maandelijks bijgevoegd in Zedelgem magazine (het gemeentelijk informatieblad) huis aan huis bedeeld wordt en ook steeds op de website van de gemeente terug te vinden is. (www.zedelgem.be/katern-activiteiten-dienstencentra

Investering van 8.000 euro in bewegingsactiviteiten “op maat van iedereen”

In de Braambeier stelden de lokale dienstencentra hun nieuwe aanwinsten voor die in het vernieuwde aanbod bewegingsactiviteiten het nieuwe logo gelabeld krijgen en hierdoor ook herkenbaar zullen zijn voor het publiek in de activiteitenkalender want:

“Is een bewegingsactiviteit gelabeld met het nieuwe logo, dan betekent dit dat je zeker geen schrik moet hebben dat je het niet zal kunnen, maar dat het een bewegingsactiviteit is “op maat van iedereen” en dus laagdrempelig en aangepast. Bovendien zijn deze bewegingsactiviteiten afgestemd in overleg met lokale zorginstellingen zoals OC Cirkant en de ARAV. Een mooie realisatie.” besluiten schepen Ellen Goes en burgemeester Annick Vermeulen.

Het gaat om volgende  nieuwe  bewegingsactiviteiten, die in alle lokale dienstencentra en dus in alle deelgemeenten aangeboden zullen worden :

  • Indoor petanque : 3 mobiele indoor petanquebanen, met aandacht voor valpreventie en voorzien van aangepaste ballensets
  • Boccia, met aangepaste ballensets en voorzien van een aangepaste ramp als hulpmiddel
  • Indoor curling  met duwstok 
  • Indoor croquet 
  • Biljart wordt voorzien van hulpmiddelen 
  • Pittenzakwerpen
  • G-darts 
  • G-dans 
  • Trage trappers ( laagdrempelige fietsgroep )
  • Trage stappers ( laagdrempelige wandelgroep )

 

24/04/204