Verkiezingen 9 juni 2024 - Praktische informatie

3 juni 2024

Op zondag 9 juni 2024 gaan we met z’n allen naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement, het Federaal Parlement en de Vlaamse Raad. Ondertussen heb je je oproepingsbrief ontvangen. Heb je geen oproepingsbrief gekregen of is de brief verloren gegaan? Haal dan een duplicaat bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis van Zedelgem of in een deelgemeente. 

Op de dag van de verkiezingen ga je naar het aangeduide stembureau met je oproepingsbrief en je identiteitskaart. Hou zeker rekening met het voorgesteld uur vermeld op je oproepingsbrief om zo een vlotte verkeersdoorstroming te verzekeren van en naar de stemlocaties. Zo vermijden we ook lange wachttijden aan de stembureaus. 

De stembureaus bevinden zich op de volgende 4 locaties:

 • Zedelgem: Groene Meersen, Stadionlaan 48
 • Aartrijke: Jonkhove, Aartrijksestraat 9
 • Loppem: Albert Van Caloenstraat 2
 • Veldegem: De Bosserij: Acaciastraat 31A 

Deze stembureaus zijn toegankelijk voor iedereen:

 • Elk stembureau heeft een aangepast stemhokje dat ruimer is en extra verlichting heeft.
 • Iedere voorzitter van een stembureau kan een vergrootglas geven voor die mensen die problemen zouden hebben om hun stembrief te lezen.
 • Ook is er op iedere locatie een stemhokje met specifieke afmetingen voorzien voor mensen met een handicap, in het bijzonder rolstoelgebruikers.
 • Assistentiehonden mogen mee in het stemhokje, andere huisdieren zijn niet toegestaan.
 • Op elke locatie zijn voldoende stoelen voorzien indien er wachttijden zouden zijn. 

Belangrijk om weten is dat een kiezer die wegens zijn handicap niet in staat is om zich alleen naar het stemhokje te begeven of om zelf zijn stem uit te brengen, zich met de toestemming van de voorzitter van het stembureau kan laten begeleiden of bijstaan door één persoon van zijn of haar keuze.

Mobiliteit

We raden aan om zo veel mogelijk de auto te vermijden en met de fiets of te voet naar de stembureaus te komen. In elke deelgemeente worden aan de stembureaus extra fietsenstallingen voorzien.

Voor wie recht heeft op een mindervalidenplaats, zijn er op elke locatie voldoende mindervalide parkeerplaatsen voorzien. 

Kom je toch met de auto, dan geven we volgende aanbevelingen mee:

 • Stemlocatie Zedelgem: Groene Meersen
  De Groene Meersen kun je bereiken vanuit Zedelgem Dorp via de Groenestraat en Stadionlaan, of vanuit Zedelgem de Leeuw via de Torhoutsesteenweg, Loppemsestraat, Fazantenlaan.
  Het stuk Groenestraat tussen Zuidwege en de Stadionlaan is afgesloten door wegenwerken.
  Parkeren kan op de parking van de Groene Meersen, ook in de Fazantenlaan en Stadionlaan. Let wel: hou steeds de in- en uitritten van de woningen vrij!
   
 • Stemlocatie Aartrijke: Jonkhove
  Opgepast: Er wordt tijdelijk parkeren (max. 30 min) ingevoerd op de parking van Jonkhove met een tijdelijk politiereglement. Nabij Jonkhove kan je je auto parkeren op de parking van de A-mode of in de Hendrik Baekelandlaan.
  Andere parkeerplaatsen in Aartrijke vind je op de Markt, Elverdinge, Engelstraat…
   
 • Stemlocatie Loppem: Strooien Hane
  Naast de parking aan de Strooien Hane zijn er ook parkeerplaatsen beschikbaar op de Markt, langs de Steenbrugsestraat en de Albert Van Caloenstraat.
   
 • Stemlocatie Veldegem: De Bosserij
  Hier zijn parkeerplaatsen vooraan, maar ook aan de zijkant van de sporthal. Let wel: er is tijdelijk eenrichtingsverkeer in de Acaciastraat vanuit de Koningin Astridstraat op zondag 9 juni 2024.

Nog vragen?

Heb je kort voor de dag van de verkiezingen nog een vraag of een document nodig, dan kun je op afspraak terecht bij de dienst burgerzaken in Zedelgem op zaterdag 8 juni van 9u30 tot 11u30.
Ook op de dag van de verkiezingen zelf, op zondag 9 juni 2024 dus, is een loket van de dienst Burgerzaken in Zedelgem open van 8u00 tot 14u00.

Heb je nog vragen over de verkiezingen zoals: Mag ik stemmen? Voor wie kan ik stemmen? Hoe geef ik een volmacht en wat heb ik nodig? Welke regels gelden er? Waarop moet ik letten als kiezer, kandidaat of lid van een bureau? Al deze info kun je ook raadplegen op www.verkiezingen.fgov.be.