Update corona-maatregelen met ingang van 19 oktober 

Op vrijdag 16 oktober nam het overlegcomité van de regering(en) nieuwe bijkomende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De strenge maatregelen hebben slechts één doel en dat is de zorg voor de Volksgezondheid. Een overzicht van de nieuwe regels met ingang van 19 oktober 2020 vind je op de gemeentelijke website onder de corona-knop. Veel gestelde vragen en antwoorden vind je ook op volgende website: www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/13/coronavirus-antwoord-op-uw-vragen/

Om de maatregelen van het overlegcomité te vertalen naar de steden en gemeenten, had de voorbije dagen een overleg plaats tussen de burgemeesters en de gouverneur van West-Vlaanderen. Met de burgemeesters is afgesproken dat ook lokaal maatregelen genomen worden die volledig in overeenstemming zijn met de verstrengingen van de hogere overheid.

Collegebeslissing 19 oktober 2020

Het college van burgemeester en schepenen kwam op maandag 19 oktober in spoedzitting bijeen en besliste over maatregelen op gebied van:

  • evenementen
  • pop-up bars
  • dienstverlening. 

Bij alle beslissingen die het college heeft genomen staat het afremmen van het virus, de Volksgezondheid voorop en zijn ze in lijn met de richtlijnen van de hogere overheden en de  provinciegouverneur. Hoofddoel hierbij is ervoor te zorgen dat het virus zo min mogelijk verspreid wordt.

Dienstencentra

De lokale dienstencentra (LDC’s) blijven open, maar niet de cafetaria’s en restaurants in de LDC’s. De cafetaria- en restaurantfunctie van de dienstencentra volgt immers de regels van de horeca.
Sinds 19 oktober is de maaltijdbedeling aan huis door de dienstencentra terug opgestart. Zo blijft de binding met de klanten en doelpubliek verder nauw aangehaald en wordt verder een gezonde en warme maaltijd aangeboden.

Annulering geplande evenementen

Het college boog zich over een lijst van geplande evenementen en toetste deze af met de nieuwe verstrengde maatregelen. Omdat volgende geplande evenementen niet of deels niet in overeenstemming zijn met de nieuwe corona-regels (op gebied van verbod op catering, meer dan 40 aantal deelnemers indoor of meer dan 200 aantal deelnemers outdoor, het verbod op zangfeesten, …) worden deze afgelast:
 

  • Inleefweek aspimeisjes
  • Maartenzingen
  • Quiz Chiro Aartrijke
  • Halve bosmarathon
  • Kerstconcert Veldegem
  • Reveil 

 

Wat met evenementen die in de komende periode mogelijks nog aangevraagd worden?

Evenementen kunnen enkel nog outdoor plaatsvinden: er wordt geen drank en eten meer op toegelaten en het aantal deelnemers wordt beperkt tot maximum 200 aanwezigen. Deze regel geldt alvast t.e.m. 31 januari 2021 zodat de kerst- en nieuwjaarsperiode overbrugd wordt. 

 

Pop-up bar-initiatieven verboden

Pop-up bar-initiatieven zijn verboden en worden niet toegelaten. Het college volgt met deze beslissing nauw de richtlijnen van de gouverneur om uiterst waakzaam en voorzichtig om te gaan met aanvragen voor evenementen die aangevraagd worden in de komende maanden en de eindejaars- en nieuwjaarsperiode.