Het logo van de Koesterweek van 2022

Tijdens de Koesterweek (11 tot 17/12/ 2022) tonen we ons hart voor alle gezinnen die een kind* moeten missen

8 december 2022

Ook bij ons in Zedelgem gebeurt soms het ondenkbare en sterft er een kind. Bij het onmetelijke verdriet dat gezinnen op dat moment overvalt, is het heel belangrijk dat we als samenleving zorg dragen voor elkaar. Dat we tonen dat we dit verdriet zien en dat ouders zich gesteund, gehoord en gedragen voelen. Net daarom neemt ook Zedelgem deel aan de Koesterweek van het Berrefonds, een vzw die families ondersteunt na het overlijden van een kind. 

Koestervlag aan gemeentehuis

Samen met meer dan 130 andere steden en gemeenten in heel Vlaanderen, zullen wij een speciale vlag hijsen en zo de hele week ons hart tonen voor de gezinnen met verdriet in onze gemeente. We starten op zondag 11 december, want dit is Wereldlichtjesdag. Meer en meer mensen over de hele wereld steken dan om 19u. stipt een kaarsje aan voor kindjes die gemist worden. Zo ontstaat er een golf van troostend licht die door de verschillende tijdzones over de hele wereld reist. 

Samen maken we het verschil en tonen we aan gezinnen met verdriet om een kind dat ze er niet alleen voor staan. 

Burgemeester Annick Vermeulen: “Door deel te nemen aan de Koesterweek willen wij als gemeente een krachtig signaal geven en ons hart tonen om zo wat extra steun en warmte te geven aan onze gezinnen die een kind verloren.”

Sterretjesweide Zedelgem

Ouders van (doodgeboren) overleden kinderen hebben vaak nood aan een door de gemeenschap erkende plek waar ze hun kindje kunnen herdenken. Voor de overleden kinderen van groot-Zedelgem is, op de begraafplaats van Sint-Laurentius in de Loppemsestraat, een gemeenschappelijke nagedachtenis-plek ingericht,  onze "sterretjesweide". Op de sterretjesweide kan niet worden begraven of uitgestrooid, maar de ouders kunnen hier wel een sterretje (met persoonlijk gravure) laten ophangen ter herdenking van hun overleden kindje. De sterretjesweide is bestemd voor doodgeboren kindjes, maar ook de ouders van overleden kinderen (tot en met de leeftijd van 16 jaar) krijgen de kans om hier een sterretje aan te brengen.

Troostplek in ecologisch volkstuinpark Den Doorn

"Loslaten is anders leren vasthouden" - Manu Keirse

Samen met de vier lokale afdelingen van vrouwenbeweging FERM heeft gemeente Zedelgem tijdens de corona-periode een troostplek georganiseerd op haar gemeentelijk ecologisch volkstuinpark Den Doorn. De troostplek is ingericht met een kunstwerk van een lokale kunstenares, een zitbank, een boom om lintjes in op te hangen, bloemen en een troostpaneel. 

De troostplek is een rustig plekje in de natuur. Een plaats van bezinning waar mensen in stilte kunnen bekomen van de gevolgen van de corona-crisis, en waar ze steun kunnen vinden voor het verlies van dierbaren. De troostplek is toegankelijk voor iedereen.
(Locatie: Gemeentelijk ecologisch volkstuinpark Den Doorn, Diksmuidse Heirweg 10a)

Boomaanplant geboortebos ook voor sterrenkindjes

Het aanplanten van geboortebossen of -dreven is een traditie in gemeente Zedelgem.  We willen voor onze kinderen dan ook een groene omgeving garanderen. Bovendien zal het leuk zijn om later terug te kunnen komen naar ‘hun’ bos! 

Burgemeester Annick Vermeulen: “Maar helaas kunnen niet alle kinderen terugkeren naar de bomen aangeplant als geboortebos, daarom dat wij ook een boom aanplanten voor sterrenkindjes als de ouders dit wensen en zo kunnen naasten er ook terugkeren, het kan ook een serene troost zijn en wij trachten op deze manier ook steun te bieden en mensen bij elkaar te brengen.” 

Net zoals een (overleden) kind deel uitmaakt van een gezin, een familie, een gemeenschap zal hun boom, samen met andere bomen, struiken en planten bijdragen tot ons welzijn en dat van komende generaties. 

Meer info

Flyers (gratis te verkrijgen) van de koesterweek kunnen opgehaald worden bij het onthaal van het gemeentehuis  en dit tijdens de openingsuren.  (https://www.zedelgem.be/contact-openingsuren

Kijk op www.koesterweek.be  voor activiteiten van het Berrefonds tijdens de Koesterweek.