Een beek omringd door de mooie natuur.

Tijdelijk onttrekkingsverbod van water uit onbevaarbare waterlopen

7 juli 2023

UPDATE 04/08/2023: Besluit van de Gouverneur omtrent het verbod op het onttrekken van water uit alle onvaarbare waterlopen en publieke grachten zoals opgenomen in bijlagen (zie onderaan deze pagina) van 4/08/2023.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 21/07/2023: Het provinciaal droogteoverleg nam de beslissing tot het uitbreiden van het tijdelijk onttrekkingsverbod op de onbevaarbare waterlopen met de volgende stroomgebieden: Devebeek, Hertsbergebeek, Martjesvaart en Handzamevaart. Op deze stroomgebieden treedt vanaf 21 juli een onttrekkingsverbod in werking. De kaart met alle zones die hierdoor onder het onttrekkingsverbod vallen, vind je terug in het besluit toegevoegd als bijlage.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De gouverneur van West-Vlaanderen besliste om vanaf vandaag een tijdelijk verbod in te voeren op onttrekking van water uit onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in bepaalde stroomgebieden. Het volledige stroomgebied van de Kerkebeek is hierin opgenomen, wat een groot deel van onze gemeente omvat.

Er zijn wel wat uitzonderingen op dit tijdelijk verbod:

  • onttrekkingen door weidepompen voor het drenken van vee
  • onttrekkingen met zonnepompen voor weidevogels
  • onttrekkingen door hulpdiensten¬†die in geval van nood geen alternatief hebben om aan water te geraken
  • onttrekkingen voor het vullen van spuittoestellen om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken (voorwaarde hierbij is dat er geen risico is op puntverontreiniging)
  • onttrekkingen gemachtigd door de waterbeheerder

Meer info