Cultuurseizoen 2024-2025

Wegwijs bij het kopen van tickets via ons online ticketingsysteem: raadpleeg de handleiding onderaan deze pagina toegevoegd.

We hebben voor dit cultuurseizoen opnieuw een gevarieerd aanbod samengesteld met theater, comedy en familievoorstellingen, muziekoptredens, tentoonstellingen en culturele activiteiten voor alle leeftijden. 

Download de cultuurbrochure onderaan deze pagina. 
Klik hier om je online tickets te boeken 
(Voor Vlaanderen Feest en Reveil hoef je geen tickets te reserveren)

TICKETVERKOOP START OP MAANDAG 24 JUNI 2024 OM 09U00

Vlaanderen Feest! 2024

Op donderdag 11 juli 2024 viert Zedelgem opnieuw Vlaanderen Feest! We kijken alvast uit naar een editie vol muziek, ambiance, elkaar en vooral veel leute! Kom dus zeker op de Vlaamse Feestdag naar het Pater Amaat Vynckeplein aan het gemeentehuis en vier samen met de rest van Zedelgem de Vlaamse Feestdag.

Iedereen is van harte welkom op Vlaanderen Feest! 2024

18u00 kinder- en randanimatie van de bovenste plank!

𝙱𝙸𝙶 𝚉𝚎𝚎𝚙𝚔𝚒𝚜𝚝𝚎𝚗𝚛𝚊𝚌𝚎 - 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚝𝚘𝚘𝚕 

Zet je klaar op pole positie… 3, 2, 1… START! Donder van onze helling en race als eerste over de streep en neem jouw grote prijs in ontvangst. Geen nood als je geen snelheidsduivel bent. De mooiste zeepkist komt ook in de spotlight terecht. Levensechte en levensgrote zeepkisten bouwen en eraan sleutelen. Hier ben jij zowel de racepiloot alsook de mechanieker. Racen, tunen en verbeteren van jouw zeepkist kan in de pitstop tussen de vele races door? Net zoals de race teams in de Formule 1 grand prix. Bij ons is iedereen, van alle leeftijden, altijd welkom!

𝙳𝚎 𝙱𝚎𝚕𝚕𝚎𝚗𝚋𝚕𝚊𝚊𝚜 𝙲𝚘𝚖𝚙𝚊𝚐𝚗𝚒𝚎 

Altijd al gedroomd van het creëren van gigantische, zwevende bellen die de lucht vullen met kleur en verwondering? Nu is je kans om die droom werkelijkheid te laten worden!

Doe mee aan onze reuzenzeepbelleninitiatie en leer de geheimen achter het maken van de meest spectaculaire bellen die je ooit hebt gezien. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, iedereen is welkom om deel te nemen aan deze betoverende ervaring. Laat je verrassen door de magie van reuzenzeepbellen terwijl je samen met vrienden en familie nieuwe herinneringen maakt.

Mis deze unieke kans niet om jezelf onder te dompelen in de wereld van reuzenzeepbellen! Schrijf je vandaag nog in voor onze initiatie en laat je verrassen door de ongelooflijke kracht van creativiteit en verbeelding.

𝚂𝚙𝚛𝚒𝚗𝚐𝚔𝚊𝚜𝚝𝚎𝚎𝚕

19u00 Officiële opening door burgemeester Annick Vermeulen

19u10 Een opwarmend voorprogramma

21u00 Gene Thomas LIVE!

Doorlopend kan je genieten van een hapje en een drankje op ons Vlaanderen Feest terras! De bar wordt geopend in samenwerking met jeugdhuis Twen.

 

Vlaanderen Feest! 2024 is een gratis evenement georganiseerd door gemeente Zedelgem.

Hard2Handle - Muziek

zaterdag 21 september 2024 om 20u00

"Vijf mannen en 2 vrouwen laten jullie genieten van een non-stop wervelwind van geweldige muziek van de laatste 60 jaar, live gespeeld als een DJ-set. They make your party hard to handle!! "

Om te zorgen voor een volle ervaring, wordt er geen tribune geplaatst. Het optreden is gepland voor een rechtstaand publiek!

The Broken Circle Breakdown - Muziektheater

zaterdag 19 oktober 2024 om 20u

AUFOND PRODUCTIES: ROEL VANDERSTUKKEN & LIZE FERYN

The Broken Circle Breakdown wás al een fantastisch theaterstuk, waar een minstens even fantastische verfilming van werd gemaakt. Maar het grote publiek kent -zoals meestal- vooral dat laatste.

AuFond Producties stelt voor: de oerversie van The Broken Circle Breakdown, het muziektheaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels met twee kleppers van formaat in de cast: Lize Feryn en Roel Vanderstukken, live begeleid door een vierkoppige bluegrass-band.

The Broken Circle Breakdown, het straffe verhaal van Alabama en Monroe.

Wat doet ge wanneer ge het kostbaarste uit uw leven kwijtspeelt? Wordt ge kwaad? Wordt ge depressief? Of loopt ge weg? Weg van uw verdriet. Waarnaartoe, dat maakt niet uit, maar weg. Weg. Weg. Weg. Eindeloos weg.

Alabama (Lize Feryn) en Monroe (Roel Vanderstukken) ontdekken wat rouwen doet met ne mens in dit intense verhaal. Een verhaal over liefde voor mekaar, liefde voor een kind en liefde voor de dood.

Reveil - Troostmoment

woensdag 1 november 2024 om 17u00 - Begraafplaats Veldegem (Steenovenstraat)

Zedelgem is één van de  vele gemeenten die jaarlijks op 1 november een bijzondere traditie in ere houdt: het onderdompelen van een lokale begraafplaats in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Met het diepste respect voor elke overtuiging, wil zo ook de gemeente Zedelgem mee de (r)evolutie ondersteunen naar een warme rouwcultuur en een eerbetoon brengen aan haar overledenen.

Reveil heeft zich ontwikkeld tot een cultureel fenomeen waarbij lokale artiesten optreden en vrijwilligers de begraafplaatsen versieren met kaarsen. We brengen een poëtisch eerbetoon met verschillende verhalen en een pakkende muzikale opvulling.

Kunstendag voor kinderen

zondag 17 november 2024 van 9u30 tot 11u45
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Thema = Zot van kunst!

Kunst is absoluut niet saai. En al zeker niet op Kunstendag voor Kinderen, want dan zorgen we ervoor dat alle kinderen zot zullen worden van kunst...  Die zotte kunst creëren we door stijlen te mixen en door verschillende kunstvormen te combineren. 

Verwacht je opnieuw aan leuke workshops waar je je kind gratis voor kunt inschrijven. 

Vanaf oktober vind je het volledige programma terug in Zedelgem magazine en via www.zedelgem.be/kunstendag

I.s.m. Gezinsbond

Jasper Posson - Vastbenoemd - Humor

zaterdag 30 november 2024 om 20u

Volg je dromen! Dat advies kreeg Jasper van zijn ouders mee. En de droom, dat was stand-up comedian worden. Op de planken staan en mensen laten lachen. Als programmator van een cultuurcentrum zag hij van op de eerste rij zijn voorbeelden het podium bestormen. En toen waagde ook hij de sprong. Zijn start was veelbelovend: hij deed de voorprogramma’s voor Alex Agnew, Wouter Deprez, Bas Birker, Philippe Geubels en Michael Van Peel. Hij stond in de finale van Humo’s Comedy Cup en won meteen de Lunatic Comedy Award. 

De droom ging werkelijkheid worden. Vol vertrouwen zegde Jasper begin 2020 zijn vaste benoeming op, want tenslotte: wat was het ergste dat er kon gebeuren? Twee weken later begon de eerste lockdown en werden alle optredens uit de agenda geschrapt. Intussen zijn de theaters terug open en is het tijd om uit het zwarte gat te klimmen. Zekerheid is er nog steeds niet, enkel een microfoon en een avond goeie comedy. Over hardwerkende ambtenaren, over Japanse toiletten en gênante woorden bij Scrabble. Kom kijken. Help de droom mee waarmaken. 

"Een verse comedy-topper. (...) Mimiek, intonatie en de bijhorende bewegingen: ze zijn scherp, accuraat en fungeren als olie op het lachvuur dat woekert in de zaal. Feestje! (...) Hij heeft het talent om 'een Grote' te worden." (Focus Knack) 

"Comedian Jasper Posson bewijst met 'Vastbenoemd' dat hij terecht zijn job heeft opgezegd. (...) Hij is klaar om de schouwburgen te bespelen met zijn goed geschreven grappen vol originele wendingen." (De Morgen ★★★★) 

Gerealiseerd met de steun van de tax shelter maatregel van de Belgische wetgever via Flanders Tax Shelter. 

Filip Bollaert - 'Be Pop' - Muziek

vrijdag 10 januari 2025 om 20u

“Akoestisch pop kwartet" met zanger Filip Bollaert.

Deze band brengt bekende popsongs op gitaar, contrabas, drums en accordeon. 

De warme stem, de humor en het gitaarspel van Filip maken deze groep uniek. De nummers worden heel puur gebracht, lichtjes uitgekleed, zodat ze akoestisch tot hun recht komen. Iedere muzikant kent zijn plaats en krijgt de kans om te schitteren.

De gekozen nummers zijn classics tussen de jaren 70 en nillies.

Be pop maakt er steeds een feest van!”

Jade Mintjens - Bedankt om te komen - Humor

vrijdag 7 februari 2025 om 20u

U herkent Jade misschien als sidekick van De Ideale Wereld, als verdienstelijke verliezer van Humo’s Comedy Cup 2021 of als voorprogramma van Bart Cannaerts, Xander De Rycke of Michael Van Peel, maar nu wordt het tijd dat jullie elkaar echt beter leren kennen. Na haar eindejaarsconference in 2022 verblijdt Jade Mintjens u met haar eerste persoonlijke avondvullende zaalshow. In ‘Bedankt om te komen’ belooft Jade u een fijne avond te bezorgen en belofte maakt schuld! Uiteraard brengt deze Kempendochter ook haar gitaar mee. Alvast bedankt om te komen! 

“Met Jade Mintjens is een nieuwe topcomedian opgestaan” (De Standaard ★★★★) 

“Origineel, plezant en op de juiste momenten onverwacht scherp” (De Morgen ★★★★) 

“De voorstelling is niet alleen persoonlijk, maar ook verrassend” (Humo ★★★★) 

Gerealiseerd met de steun van de tax shelter maatregel van de Belgische wetgever via Flanders Tax Shelter. 

FIXKES - VRAAGETAAN - Muziek

zaterdag 22 februari 2025 om 20u

Haast geruisloos is Fixkes uitgegroeid tot een blijvertje. Er was die enorme binnenkomer kvraagetaan, in 2007 alweer, en daarna werd het een pak stiller rond de Antwerpse band, maar Fixkes bleef wel bezig. Bleef schaven aan teksten en nummers, ruilde het breekbare al eens in voor een vuile gitaarsolo of een streep hiphop. En werd beter en beter. Altijd met die geestige, al dan niet ironische blik op de kleine kantjes van het leven, verpakt in een intussen stevig lijstje aan gewoon goeie songs. Check ze maar: Dardennen, Neukvriendje, Koriander van den Turk, Nooit niks, Goochelmonnetje, Ongelukkig, Buitenmens, Ik weet niemand... Het moet zowat het meest gehoorde compliment na een optreden van Fixkes zijn: 'Ik wist niet dat jullie zoveel goeie nummers hadden.' 

De teller staat intussen op vier albums. Voor ze aan nummer vijf beginnen,  

is het eerst tijd voor iets anders: een verzoekjestournee!  

Hoe zou Ongelukkig klinken in het Engels? Spelen jullie Ik eb tijd nog eens? Iets van de Beastie Boys? Of Louis Neefs? En mag ons Astrid mee trompet komen spelen op kvraagetaan of een tekening komen maken tijdens Vilamarxant? Stel ze maar, al je vragen, de jury zal vervolgens streng maar redelijk rechtvaardig beoordelen of ze een plekje krijgen in de - opgepast, voorspelbare woordspeling - 'Vraagetaan Fixkes'; de eerste theatershow van Fixkes ooit.  

Nicholas Arnst - Als niets zeker is... is alles mogelijk - Magie

vrijdag 14 maart 2025 om 20u

Al sinds 2013 is Nicholas Arnst dé referentie in de Vlaamse wereld van de magie. Net zoals die magische wereld, zijn ook de liveshows van Nicholas constant in beweging. “Als niets zeker is…is alles mogelijk”, de vierde theatershow van Nicholas, is de volgende stap in een constant streven naar perfectie. In deze herinterpretatie van zijn vorige voorstelling, weet Nicholas zelfs de meest kritische en meest alerte toeschouwers met verstomming te slaan. In de wereld van Nicholas is niets zeker…en alles mogelijk.

Familievoorstelling Rommelpaard - 4 Hoog

donderdag 10 april 2025 van 15u tot 15u40

voor kindjes vanaf 3 jaar

Rommelpaard is een verzamelaar.
Blaadjes, wolken, bellen, pluimen, … 
alle dingen van de wereld neemt ze mee.
Haar schuur staat vol dozen, bokalen, schuifjes en kastjes.
Alles wordt gesorteerd en heeft zijn eigen plek.

Alles? 
Bijna alles.

Rommelpaard vindt en verzamelt veel. 
Maar soms zoekt ze ook. 
En tussen alle rommel vindt ze niet altijd waar ze nood aan heeft. 

Rommelpaard, een beeldrijke voorstelling over orde in de wanorde, over zoeken en niet direct vinden. En over dingen die nog niet weten in welke doos ze moeten!

Met de steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid.

I.s.m. Gezinsbond

Maurice Tillieux - Tekenaar met zeemanshart - Theater

vrijdag 23 mei 2025 om 20u 

Een verhaal over de keuzes waar het leven je voor stelt. Over vrijheden, persoonlijke én artistieke. Over de gevolgen en de prijs van het succes. Een prijs die je echt niet enkel in geld kan uitdrukken. Met Dans l’ombre de Gil Jourdan – Maurice TILLIEUX – Tekenaar met zeemanshart zetten Marc Weiss, Yoeri Lewijze en Sam Brosens een groot stripmaker op scène in bepalende fragmenten uit zijn leven. De voorstelling illustreert hoe we met z’n allen toch zo weinig écht te kiezen hebben in onze levens. Omstandigheden en toeval bepalen hoe elk individu zichzelf vaak noodgedwongen opnieuw moet uitvinden. Spoiler: Maurice Tillieux doet dat. Meermaals. Hij ontwikkelt zijn talenten, kent succes, en… botst frontaal met de schaduwzijde in het leven van elke vernieuwende en grensverleggende artiest: de keuze tussen ‘vrij creëren’ en ‘zorgen voor een inkomen’, commerciële druk, censuur.

Samen met Hergé en Franquin stond Maurice Tillieux aan de wieg van de Belgische strip. ‘Gil Jourdan’ werd Guus Slim in het Nederlands én verscheen in nog zowat 15 talen. Als scenarist prijkt Tillieuxs naam op successen als Jess Long, Yoko Tsuno en Natasja. Hij heeft zijn plaatsje bij de allergrootsten. Maurice Tillieux was beroemd, gevierd, maar bovenal… anders!

Marc Weiss, in Franstalig België al vele jaren bekend als kwaliteitsacteur en stemmenleverancier, brak recent door bij het Nederlandstalige publiek dankzij zijn rol in “Close” van Lukas Dhont. Hij is Tillieux. 

Yoeri Lewijze speelde eerder reeds samen met Marc Weiss. Toen MBP dit nieuwe project voorlegde, was zijn keuze voor ‘Tillieux’ snel gemaakt. Zelf neemt hij meerdere nevenrollen voor zijn rekening.

Sam Brosens speelde eerder in producties van De Proefkonijnen. Bij MBP assisteerde ze Yoeri Lewijze bij de regie van onze vorige productie, ARMAND. In deze voorstelling is zij Tillieuxs ma en echtgenote.

Yoeri Lewijze en Sam Brosens zorgen ook nu voor de regie en de technische aansturing. Op de scène! Dit verhaal, waarin een auteur kunst creëert, biedt toeschouwers daardoor tegelijk inkijk in de creatie van de voorstelling zélf. De integratie van artificiële intelligentie die werk van Maurice Tillieux tot leven wekt voor de ogen van de toeschouwers verleent het geheel nog een extra dimensie. 

Marc Hendrickx en Dirk Dobbeleers schreven de tekst, waarvoor ze konden terugvallen op de biografie die bij de voorstelling hoort: Maurice Tillieux – Van de zee over het papier naar de glorie.

Gedurende vier weken voorafgaand aan de voorstelling wordt er een mini-expo gehouden in de bibliotheek van Zedelgem. Deze is te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

 

Praktische informatie

Ticketverkoop

* Koop hier je tickets online.

* Ook aan de balie van het onthaal in het gemeentehuis kun je tickets kopen.

Houd er rekening mee dat er geen ticketverkoop meer is aan de kassa van de voorstelling, je koopt dus steeds je tickets op voorhand. Onderaan deze pagina vind je een handleiding voor de online bestelling van je tickets. Ondervind je problemen? We helpen je graag telefonisch via 050/288605. 

Volg ons!

Volg onze UitInZedelgem voor meer informatie en ontdek welke troeven de cultuurdienst in handen heeft!

Ben je van Zedelgem, Aartrijke, Loppem of Veldegem en wil je graag eens op een podium in Zedelgem staan? Vul dan dit formulier zeker in! De cultuurdienst is een databank van podiumkunstenaars en artiesten aan het aanmaken. 

Lokaal Talent

Een van de vele troeven zijn onze lokale artiesten en podiumkunstenaars. We gaan buiten onze cultuurzaal en trekken naar de deelgemeenten. We geven de Zedelgemse verenigingen de kans om samen met ons een evenement te organiseren. Iedereen is welkom! Welke troeven de lokale programmatie heeft, leggen we nog niet op tafel. Meer informatie volgt via onze communicatiekanalen. Houd dus zeker onze website en sociale media 'UitInZedelgem' in de gaten. Daar zul je de verschillende locaties zien, wanneer het doorgaat en wat de verenigingen zullen organiseren.