Start vaccinatie 85-plussers op dinsdag 16 maart in VC De Groene Meersen

Vanaf dinsdag 16 maart start vaccinatiecentrum (VC) De Groene Meersen met het vaccineren van 85-plussers. Het vaccinatiecentrum verstuurde 660 uitnodigingen: 300 naar uitsluitend 85-plussers en 360 naar mensen die in de eerstelijnshulpverlening sector werken. De vaccinatie van deze laatst genoemde doelgroep startte reeds op 23 februari en wordt op dinsdag 16 maart afgewerkt: VC De Groene Meersen zal op dat ogenblik een 1.000-tal eerstelijnsmedewerkers gevaccineerd hebben.

“We doen dan ook een warme oproep aan onze 85-plussers om zich zeker te laten vaccineren en in te gaan op de uitnodiging. De vaccinatie beschermt tegen ernstig ziek worden door COVID en kan dus je leven redden als je besmet wordt door het coronavirus. In het vaccinatiecentrum doen onze medewerkers er alles aan om iedereen goed te ontvangen en te begeleiden” zeggen de burgemeesters van Jabbeke en Zedelgem, Daniël Vanhessche en Annick Vermeulen. “Zo zorgen we ervoor dat deze doelgroep overdag gevaccineerd kan worden en ‘s avonds rustig thuis kan blijven”.

 

Infokrantje
Gemeentes Zedelgem en Jabbeke verdeelden een infokrantje over vaccinatiecentrum De Groene Meersen in alle brievenbussen. “We kunnen ons voorstellen dat vele 85-plussers zich door hun knuffel-contact, begeleider of mantelzorger zullen laten vergezellen. Daarom geven we graag nog wat info via deze weg mee voor de begeleiders, en roepen we vooral op om naar de voorgestelde afspraak te komen of deze te wijzigen als het echt niet past.” aldus de burgemeesters.

 

Vervoer en begeleiding
Mensen mogen vergezeld worden van een begeleider als dit nodig is. Net zoals aan alle andere bezoekers van het vaccinatiecentrum vraagt de gemeente om niet te vroeg en niet te laat toe te komen, maar zo’n 10 minuten voor de vaccinatie-afspraak. Hou er ook rekening mee dat een arm ontbloot moet worden, dus het dragen van een kledingstuk dat tot aan de schouder kan opgerold worden, is aangewezen.

Wie niet op eigen kracht of via familie, de gezins-bubbel of het knuffel-contact tot in het vaccinatiecentrum geraakt, neemt best telefonisch contact op met het callcenter van zijn/haar gemeente, maar ga eerst volgende mogelijkheden na:

  • Ben je lid van de MMC (Minder Mobiele Centrale)?
    Dan kan je met de MMC naar het vaccinatiecentrum.
    Bel naar 050 25 22 40 (Zedelgem)
    of 050 810 180  (Jabbeke)

  • Kan je zelf met het openbaar vervoer komen? Je vindt alle busverbindingen terug in het infokrantje over het vaccinatiecentrum dat je in je brievenbus ontvangen hebt.
    De infokrantjes zijn ook digitaal te raadplegen op de gemeentelijke websites van Jabbeke en Zedelgem. De dienstregeling is ook altijd te raadplegen via de website van De Lijn.

Kom bij voorkeur met een begeleider of mantelzorger als je denkt dat het op je eentje moeilijk gaat worden of bel naar onze callcenters voor een gepaste oplossing. We helpen graag!

Callcenter Jabbeke: 050 810 222
Callcenter Zedelgem: 050 288 330

Vergeet niet om een mondmasker, je uitnodiging en je identiteitskaart bij te hebben. Zet je mondmasker op zodra je het vaccinatiecentrum betreedt.

 

Toegankelijkheid vaccinatiecentrum
Het vaccinatiecentrum is rolstoeltoegankelijk en nabij de ingang staan rolstoelen ter beschikking. Er zijn steeds stewards in de buurt en op de parking aanwezig, je herkent ze aan de felgroene hesjes. Spreek hen dus aan als er vragen zijn.

Voor onze hardhorende en slechthorende bezoekers is er balie ringleiding voorzien, dit is ook geafficheerd in het vaccinatiecentrum. Dankzij dit mobiel toestel kunnen medewerkers van het VC zich beter verstaanbaar maken voor slechthorenden. Deze balie ringleiding zorgt voor verbinding met het hoortoestel van mensen? Het hoortoestel moet je in de T-stand zetten. 

 

Moet je ook bevestigen als het tijdstip van de voorgestelde afspraak gewoon past?
Ja, we vragen om toch expliciet de afspraak online of telefonisch te bevestigen. Op die manier is het vaccinatiecentrum zeker dat je echt komt, en dat maakt de organisatie een stuk gemakkelijker. Je kan geen afspraak maken zonder uitnodiging.

 

Hoe kan je bevestigen, wijzigen of annuleren?
Op de brief, mail of sms staat een QR-code, het vierkantje in het midden van het blad. Dat kan je scannen met je smartphone, waarna je automatisch op de juiste pagina terecht komt. In de mail kan je ook gewoon de link aanklikken, die je ook vanzelf doorverwijst. Of je kan surfen naar laatjevaccineren.be/registratie en daar de code intypen die op je brief staat vermeld.
Lukt dat niet, dan kan je ook gewoon bellen naar het callcenter.