Burgemeest Annick Vermeulen samen met de organisatie SAMEN VOOR MEER VEERKRACHT

SAMEN VOOR MEER VEERKRACHT met de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

4 oktober 2022

Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten we in Zedelgem het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Het doel? Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken.   

Nog tot 10 oktober loopt de campagne n.a.v. de internationale dag van de geestelijke gezondheid of ‘World Mental Health Day’ waarbij we bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder. 

JAARTHEMA 2022 #SAMENVEERKRACHTIG MET DE NADRUK OP ‘KRACHT’ 

Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen… soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend. Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ nodigen we mensen uit om positief naar zichzelf te kijken, de eigen kracht te ontdekken en elkaar te versterken.

Van 1 tot 10 oktober organiseren we in Zedelgem verschillende acties die kracht, mentaal welbevinden en veerkracht in de kijker zetten en gaan we aan de slag met psychische kwetsbaarheid. De acties kunnen zich richten tot inwoners, bezoekers, werknemers, leerlingen, studenten, buurtbewoners…

Spreuken in het straatbeeld van 1/10/2022 tot 31/10/2022

Om de veerkracht bij haar bevolking te verhogen, organiseert Zedelgem, net als de voorgaande jaren, de actie ‘Spreuken in het straatbeeld’.

Een 40-tal handelaars, scholen, maar ook gemeentelijke diensten nemen deel aan deze actie en schrijven tijdens de maand oktober een spreuk op hun raam. 

We verrassen mensen met fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen of quotes om even bij stil te staan.

Gezondheidsrally van 3/10/2022 tot 31/10/2022

De gezondheidsrally is een quizwandeling die je al wandelend doorheen het ‘Bevolkingsonderzoek Borstkanker’ gidst. Op een makkelijke toegankelijke route van ongeveer 2,5 kilometer in Zedelgem, de voetgangerscirkel De Platseroute, kan je onderweg quizvragen oplossen. Zo maak je niet alleen een gezonde en leuke uitstap, maar kom je ook meer te weten over het ‘Bevolkingsonderzoek Borstkanker'. Er zijn tien pancartes met meerkeuzevragen verdeeld over de volledige route. Ga jij mee op zoek naar juiste antwoorden?

De gezondheidsrally is vanaf 3 oktober toegankelijk, het vertrekpunt/aankomstpunt is aan Dienstencentrum De Braambeier. Het deelnameformulier is vrij ter beschikking aan de ingang van De Braambeier. 

Tijdens de openingsuren van het dienstencentrum kan de infostand bezocht worden en kan er een stappenteller ontleend worden.

Fototentoonstelling ‘Gezondheid in beeld’ van 5/10/2022 tot 19/10/2022

Meer dan 180 enthousiastelingen namen deel aan de fotowedstrijd Gezondheid in beeld van Gezonde Buurt. Uit de 500 inzendingen selecteerde een professionele jury uiteindelijk 12 foto’s voor een reizende tentoonstelling.

Eén van deze foto’s werd genomen door Zedelgemnaar Sofie Neels.

Over de foto
Vrolijk zijn is niet altijd evident. Soms gaat alles wat moeilijker. De persoon op deze foto maakt zich zorgen, ‘er scheelt iets’. Praten is belangrijk om je mentaal goed te voelen. Niet iedereen staat meteen open voor een gesprek, maar een gemeende ‘oe ist’ en een luisterend oor kunnen vaak al veel betekenen.

Af en toe kun je wel eens een baaldag hebben. Sociale media geeft jongeren soms de indruk dat iedereen altijd gelukkig moet zijn, maar dat is niet realistisch. Op de foto zie je Sofie's tienerdochter. Drie jaar geleden pleegde haar broer zelfmoord en ze mist hem nog elke dag. Voor Sofie is het belangrijk dat haar dochter weet dat ze haar verdriet mag tonen.

Deze fototentoonstelling is opgebouwd rond het concept van Positieve Gezondheid. Iedereen vult het begrip gezondheid anders in. De tentoonstelling nodigt toeschouwers uit om na te denken en te spreken over wat gezondheid voor hen betekent.  

Laat je meevoeren op een visuele reis en ontdek waarvoor het concept Positieve Gezondheid staat.

Iedereen is van harte welkom om de fototentoonstelling doorlopend te komen bezichtigen van woensdag 5/10 t.e.m. woensdag 19/10 2022 in het nieuwe Lokaal Dienstencentrum (LDC) Veltershof in Veldegem.

Praktisch

 • Datum: 05/10/2022 - 19/10/2022
 • Locatie: Lokaal Dienstencentrum Veltershof, Koning Albertstraat 11 , 8210 Veldegem.
 • Inschrijven: deze activiteit is gratis en  vrij toegankelijk.

Tentoonstelling ‘Ik ben Sam’ van 5/10/2022 tot 04/11/2022

10 jaar geleden kreeg Sandra de harde diagnose van borstkanker, waarop ze een dubbele amputatie onderging. Vandaag de dag voelt ze zich sterker dan ooit. Deze tegenslag boog ze om in iets positief. “M’n lichaam geeft me met deze kankerboodschap de kans om tot in de kern van m’n wezen herboren te worden. Elke door diep verdriet gebroken cel die m’n functioneren en welzijn tot nog toe ondermijnd heeft, zal vernietigd worden door de chemo. Sandra sterft. Een nieuwe Sam rijst als een feniks uit haar eigen as op”

Begeleidt met dagboekfragmenten krijgt deze tentoonstelling een extra dimensie waarbij je de mens achter het beeld kunt ontdekken.

Praktisch

 • Datum: woensdag 5 oktober 2022
 • Uur: 19.30u toegang tot tentoonstelling:
  20.00u Voordracht rond preventie borstkanker adhv bevolkingsonderzoek (i.s.m. Logo).
  21.00u Getuigenis van Sam over leven met borstkanker gevolgd door een praatcafé.
 • Locatie: Lokaal Dienstencentrum Jonkhove, Aartrijksestraat 9, 8211 Aartrijke.
 • Inschrijven: deze tentoonstelling is vrij te bezichtigen tijdens de openingsuren t.e.m. vrijdag 4 november.

Workshop ‘Geluk zit in een klein driehoekje’ op 6/10/2022 

Een gelukkig leven… Dat wensen we elkaar allemaal toe. Maar gelukkig zijn, wat is dat precies?

Antwoorden op die vraag ontdek je tijdens de workshop ‘Geluk zit in een klein driehoekje’, die Lokaal Dienstencentrum (LDC) De Braambeier organiseert tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.

Wat mag je verwachten?

We weten allemaal dat gezond eten en voldoende bewegen belangrijk zijn voor onze fysieke gezondheid. Maar wist je dat je ook heel wat kan doen om te investeren in je mentale gezondheid? In deze workshop ontdek je alle geheimen van de Geluksdriehoek: van de bouwblokken van geluk tot de oranje bol die ons soms uit balans brengt. We toveren de informatie uit de driehoek tot leven zodat je daarna zelf aan de slag kunt met je geluksgevoel. Geen tralala of zweverige oefeningen, maar concrete en onderbouwde tips. Wat is geluk juist? En wat kun je zelf doen om je geluksgevoel te verhogen?

Meer informatie? Maak reeds kennis met de geluksdriehoek op www.geluksdriehoek.be

Praktisch

 • Datum: donderdag 6 oktober 2022.
 • Uur: om 13u30.
 • Locatie:  Lokaal Dienstencentrum De Braambeier, Loppemsestraat 14A, 8210 Zedelgem.
 • Inschrijven: deze activiteit kost €5,00 (koffie of thee inbegrepen). Inschrijven kan via LDC De Braambeier: mail naar de.braambeier@zedelgem.be of telefoneer naar 050 252 240.

Soep op de stoep op 6/10/2022

Samen met de kwartiermaker Barbara organiseren we ‘soep op de stoep’. We willen met deze actie laagdrempelige ontmoeting creëren in de buurt. 

Op donderdag 6 oktober gaat Barbara met soep naar het Ludovicus Vandendriesscheplein te Veldegem. Iedereen wordt uitgenodigd om rond 11u. naar buiten komen met hun soeptas en krijgt van Barbara een warme soep.

Praktisch

 • Datum: donderdag 6 oktober 2022.
 • Uur: 11u. 
 • Locatie: Ludovicus Vandendriesscheplein te  8210 Veldegem. 
 • Inschrijven: deze activiteit is gratis en vrij toegankelijk.

Radio ‘Oe’ist?’ van 11/10/2022 tot 13/10/2022

CAW team Houtland komt met hun Caravan ‘Radio oe'ist’ langs in de week van 8/10 tot 17/10/2022 en dit naar aanleiding van de week van Verzet tegen Armoede. Ze willen het thema Armoede en de daaruit voortvloeiende eenzaamheid aankaarten en nodigen hierdoor iedereen uit om een koffie te komen drinken, samen met een LU 'Koekoekske'. Om alles wat op te fleuren is het mogelijk om je favoriete nummer aan te vragen bij de Radio Oe Ist Caravan van het JAC(Jongerenadviescentrum)/CAW(Centrum voor Algemeen Welzijn).

Praktisch

 • Datum: dinsdag 11 oktober 2022.
 • Uur: 14u. - 16u.
 • Locatie: Lokaal Dienstencentrum Jonkhove, Aartrijksestraat  , 8211 Aartrijke .
 • Datum: donderdag 13 oktober 2022.
 • Uur: 14 u. - 16u. 
 • Locatie: Lokaal Dienstencentrum de Braambeier, Loppemsestraat 14a, 8210 Zedelgem
 • Inschrijven: deze activiteit is gratis en  vrij toegankelijk.

FOTO v.l.n.r.: Anja Bardyn (sociale dienst Zedelgem), Ellen Goes (schepen sociale zaken en welzijn Zedelgem), Annick Vermeulen (burgemeester Zedelgem), Charlotte Hoeman (LOGO Brugge-Oostende) en Charlotte Vranken (coördinator dienstencentra Zedelgem).