Red een leven, plak een huisnummer aan je gevel

Zichtbaar huisnummer aan je gevel of brievenbus?

Een correct en duidelijk leesbaar huisnummer is belangrijk. In noodsituaties moeten de brandweer, de ziekenwagen of de politie namelijk snel je woning kunnen terugvinden zodat ze je snel kunnen helpen. Een huisnummer dat ook ’s nachts en bij slecht weer goed leesbaar is, is daarbij van essentieel belang. Zo gaan er geen kostbare minuten verloren. Uiteraard is een goed zichtbaar huisnummer ook belangrijk voor postdiensten en pakjesbezorgers.

Op heel wat huizen en ook andere gebouwen in Zedelgem is het huisnummer onleesbaar. Dit kan bijvoorbeeld komen door een te klein nummer, een vuil huisnummerplaatje, een struik of plant die het zicht belemmert,… Soms is er zelfs geen huisnummer aanwezig.

Dit is gebleken uit interventies, woonstcontroles, patrouilles en toezichten van de politie en andere hulpdiensten. We schenken er blijkbaar met zijn allen nog niet genoeg aandacht aan.

Daarom start er een sensibiliseringscampagne ‘Red een leven, plak een huisnummer aan je gevel’ waarbij we streven naar correcte en goed zichtbare huisnummers in Zedelgem.

De politie en het gemeentebestuur van Zedelgem slaan voor dit project de handen in elkaar. Doel? Inwoners van Zedelgem aansporen om de zichtbaarheid van hun huisnummer te controleren en te verbeteren indien nodig. Het project wordt in eerste instantie in Veldegem uitgerold. Later komt heel Zedelgem aan de beurt. We rekenen hierbij op de hulp van vrijwilligers.

Is jouw huisnummer duidelijk zichtbaar en duidelijk leesbaar? Controleer dit vandaag nog! Zo is je woning makkelijk te vinden. Dit is niet alleen in je eigen belang als inwoner, maar ook voor alle hulpdiensten.

 

Wat kan je als eigenaar of bewoner zelf doen?

Huisnummerplaatjes zijn gratis te verkrijgen bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis van Zedelgem of in één van de deelgemeenten. De openingsuren en contactgegevens vind je op www.zedelgem.be/contact-openingsuren

 

Waar een huisnummerplaatje verkrijgen?

Huisnummerplaatjes zijn gratis te verkrijgen bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis van Zedelgem of in één van de deelgemeenten. De openingsuren en contactgegevens vind je op www.zedelgem.be/contact-openingsuren

Je kan ook mailen naar burgerzaken@zedelgem.be of bellen naar 050/288 330.

Het gemeentebestuur is verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van de burger. Ze moet daarbij rekening houden met de richtlijnen uit de algemene instructie in verband met het bevolkingsregister van FOD (Federale Overheidsdienst)  Binnenlandse zaken en met de omzendbrief van 7 oktober 1992.

Het huisnummerplaatje heeft een witte achtergrond met zwarte cijfers.

Hoe en waar het huisnummerplaatje ophangen?

Breng het huisnummer aan op ooghoogte:

  • naast de hoofdingang mits deze aan de straatkant is gelegen
  • of op de gevel die naar de straatzijde is gekeerd.

Doe dit op de meest geschikte plaats, zodat het huisnummer van op de openbare weg duidelijk leesbaar is.

Ligt het gebouw op meer dan 5 meter van de openbare weg of maakt een blijvende of tijdelijke hindernis het huisnummer onleesbaar? Dan moet het huisnummer op de brievenbus hangen. Je kan het ook aanbrengen op een vast element aan de toegangspoort.

 Is er verwarring mogelijk? Herhaal het huisnummer dan naast de ingangsdeur.

 

Een zichtbaar huisnummer = verplicht

Omdat een zichtbaar huisnummer zo belangrijk is, moeten de inwoners de aanbevelingen van het gemeentebestuur hierover volgen. Een zichtbaar huisnummer is namelijk verplicht. Met de sensibiliseringsactie willen we mensen hiervan bewust maken. Bewoners van wie het huisnummer niet (voldoende) zichtbaar is krijgen een brief in de bus. Je krijgt uiteraard de nodige tijd om dit in orde te brengen. Indien na enige tijd bij hercontrole het huisnummer nog steeds niet voldoet aan de normen, dan kan je een GAS-boete (Gemeentelijk Administratieve Sanctie) krijgen.

Vrijwilligers gezocht

Het gemeentebestuur doet graag een oproep naar vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen bij deze sensibiliseringscampagne. Je kan je opgeven als vrijwilliger tot 30/06/2022. 

Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst burgerzaken (burgerzaken@zedelgem.be of 050 288 330) of bij de politie van Zedelgem (PZ.houtsche.wijk.zedelgem@police.belgium.eu of 050 820 800).