PMD-sorteerregels in Brugge en Ommeland veranderen voorlopig nog niet

Sinds 1 juni mag er in de regio’s Roeselare en Oostende alsook het Meetjesland meer in de blauwe PMD-zak, maar in Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke – de negen steden en gemeenten aangesloten bij IVBO – blijven de sorteerregels nog even dezelfde. MIROM, IVOO en IVM maken deel uit van de nieuwe golf afvalintercommunales die nu al de overstap maken naar de nieuwe blauwe zak; voor de inwoners in het werkingsgebied van IVBO is het nog even wachten tot begin 2020.

De uitbreiding van de PMD-sorteerregels wordt door Fost Plus - de organisatie verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval – stap voor stap ingevoerd over het hele land. Op die manier krijgen alle schakels in de afvalketen voldoende tijd om zich hierop voor te bereiden.

De intrede van de nieuwe blauwe zak verloopt niet per provincie of gemeente, maar in golven van telkens een aantal afvalintercommunales. Zo maakten de omliggende intercommunales MIROM (Roeselare en Menen), IVOO (Oostende en Ommeland) en IVM (Meetjesland) op 1 juni 2019 de overstap, terwijl het voor de steden en gemeenten aangesloten bij IVBO wachten is tot begin 2020. Een precieze startdatum is voorlopig nog niet bekend.

Als gevolg van de gefaseerde invoering kunnen de PMD-sorteerregels in aangrenzende gemeenten verschillen naargelang de afvalintercommunale waartoe ze behoren. Zo mogen bijvoorbeeld in Oostkamp, dat behoort tot het werkingsgebied van IVBO, voorlopig nog steeds enkel plastic flessen en flacons in de blauwe zak, terwijl de inwoners van de aangrenzende gemeenten Wingene, Lichtervelde en Torhout (MIROM) voortaan wel plastic schaaltjes, vlootjes, potjes, zakjes en folies mogen inzamelen. Eenzelfde scenario doet zich voor in De Haan, Jabbeke en Zedelgem, terwijl aan oostelijke zijde van de IVBO-regio Beernem en Damme grenzen aan het Meetjesland waar de nieuwe blauwe zak ondertussen een feit is.

Afvalintercommunale IVBO roept inwoners uit de regio Brugge en Ommeland dan ook op om aandachtig de sorteerregels op de afvalkalender of haar website www.ivbo.be te raadplegen. Ook de website www.betersorteren.be verduidelijkt welke regels van toepassing zijn in welke gemeente.

De huidige sorteerregels voor PMD houden in dat naast de metalen verpakkingen en drankkartons nog steeds enkel en alleen plastic flessen en flacons – en geen andere plastic verpakkingen – in de blauwe zak thuishoren. De ophalers van IVBO onderwerpen aangeboden PMD-zakken tijdens de ophaalrondes steeds aan een visuele controle; zakken met een foute inhoud zullen een rode sticker krijgen en worden niet meegenomen zodat het recyclageproces niet verontreinigd wordt.