De sites op het vloethemveld op een herfstige dag.

Opnieuw werken gestart om het erfgoed in het Vloethemveld te bewaren

16 september 2019

In het natuurgebied het Vloethemveld, gelegen in Zedelgem en Jabbeke, zijn opnieuw werken gestart om het erfgoed duurzaam te bewaren. Zowel de ‘barakkenstraat’ als de andere barakken in het Kamp Vloethemveld worden aangepakt, samen met de barak in het stiltegebied waarin muurschilderingen bewaard zijn gebleven. Ook een wachthuisje krijgt een opknapbeurt. De werken zullen ongeveer tegen eind 2019 afgerond zijn.

Om de toekomst van de gebouwen veilig te stellen, worden de daken vernieuwd en worden gevels, beton, metalen schrijnwerk en schuifpoorten hersteld. De werken gebeuren volgens de aanbevelingen van de experten van Monumentenwacht vzw en worden uitgevoerd door BABO Bouw & Interieur NV. De werken kosten 544.413,58 euro inclusief btw. Natuur en Bos werkt voor het erfgoedbeheer samen met Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid, dat de werken coördineert.

In 2018 startte Natuur en Bos met het grootschalige erfgoedbeheer in het Vloethemveld. Ondertussen is de renovatie van het onthaalgebouw afgerond. Ook de gebouwen die zullen worden gebruikt als beheerloodsen zijn klaar, net als de luifel voor drie kunstwerken van de krijgsgevangenen van 1945-1946. Verder kreeg de 'barakkenstraat' al een eerste onderhoudsbeurt.