Ophaling aan huis van asbest kan vanaf 1 september via IVBO

Nog te veel asbest

Hoewel het gebruik van asbest in 2001 verboden werd, blijft het een belangrijk probleem in Vlaanderen. Het komt nog te veel voor in onze gebouwen en op onze daken. Volgens OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) bevatten Vlaamse gebouwen en infrastructuur nog zo’n 2,3 miljoen ton asbesthoudende toepassingen. Elk jaar overlijden minstens 700 landgenoten aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. Bedoeling is om Vlaanderen tegen 2040 ‘asbestveilig’ te maken. Dit betekent dat asbest in risicovolle toepassingen of in slechte staat wordt verwijderd. Dat is een grote uitdaging, daarom willen we een versnelling hoger schakelen.

Nieuw: aan huisophaling

Daarom start IVBO vanaf 1 september 2022 met een ophaling aan huis. Dit project voorziet om grote hoeveelheden asbest aan huis op te halen. Met behulp van subsidies van OVAM kan IVBO deze ophaling aan een voordelig tarief aanbieden aan alle inwoners. Burgers zullen hun asbest aan huis kunnen laten ophalen in platen- en kuubzakken op maat gemaakt voor asbestinzameling of in afzetcontainers speciaal voorzien voor asbestplaten en dit tegen een sterk verlaagd tarief. Dit project gaat van start in Beernem, Blankenberge, Brugge, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke.

Bij de bestelling van een container met containerbag of een plaat- of kuubzak, krijg je een handleiding en een set met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM: stofmasker, overall en handschoenen).

Wie kan dit aanvragen?

  • Particulieren
  • Jeugdverenigingen
  • Lokale besturen

Landbouwers kunnen rechtstreeks via OVAM een ophaling aanvragen. ovam.vlaanderen.be/ondersteuning-voor-land-en-tuinbouw

Welke recipiënten kan ik aanvragen?

1.     Plaatzak: deze zak dient voor het inzamelen van hechtgebonden asbestplaten. In een zak passen ongeveer 10 grote asbestplaten (ongeveer 30m²). Deze plaatzak kost 30 euro per zak en per adres kunnen maximaal 5 zakken aangevraagd worden.

2.     Kuubzak: deze zak dient voor de inzameling van kleinere stukken hechtgebonden asbest (leien, tegels, schouwbuizen enz.). Deze kuubzak kost 30 euro per zak en per adres kunnen maximaal 5 zakken aangevraagd worden.

3.    Container: de container wordt aangeraden voor het inzamelen van grote hoeveelheden hechtgebonden asbest. In de container passen ongeveer 100 grote golfplaten (ongeveer 300m²). Deze container kost 170 euro en per adres. Er kan maximaal 1 container aangevraagd worden.

Enkel volgende materialen zijn toegelaten in de plaat- en kuubzakken en de containers:

  • Hechtgebonden asbestmateriaal.
  • Gebruikte beschermingskleding (wegwerpoverall, FFP-3 mondmasker, handschoenen, …).

Hoe dit aanvragen?

Het aanvragen van deze aan huisophaling kan enkel via het e-loket op de website van IVBO:  www.ivbo.be/mijn-ivbo