Operatie Proper beloont zwerfvuilacties van Zedelgem Lions en Basisschool De Fonkel Aartrijke.

Operatie Proper beloont zwerfvuilacties van Zedelgem Lions en Basisschool De Fonkel Aartrijke

27 oktober 2021

Om de strijd aan te vatten tegen zwerfvuil besliste gemeente Zedelgem in 2017 al om deel te nemen aan Operatie proper van Mooimakers.be. Operatie Proper is een project waarbij scholen en jeugdverenigingen meehelpen in de strijd tegen afval en zwerfvuil. Hiervoor krijgen de deelnemers dan een financiële beloning en engageert gemeente Zedelgem zich mee als bestuur voor de opvolging van de actieplannen waarvan ze ook de rapportering doet naar de organisatie Mooimakers, een project van de Vlaamse overheid .

Cheques van 1.068 euro voor Zedelgem Lions en 1.080 euro voor Basisschool De Fonkel

In tegenstelling tot vorig jaar (2020) is er niet één, maar zijn er dit jaar twee deelnemende groepen in Zedelgem. Basketclub Zedelgem Lions heeft al heel wat ervaring in zwerfvuilwerking en neemt ondertussen al drie jaar deel aan Operatie Proper. Hierbij ruimen leden van de vereniging niet alleen zwerfvuil in de buurt van sportzaal de Bosserij in Veldegem, maar motiveren ze ook hun leden om afvalarm te leven, ze doen dit door het gebruik van herbruikbare drinkflessen en verpakkingsvrije tussendoortjes te stimuleren. Daarnaast hebben De Lions ook meer dan 8 km. berm geadopteerd waar ze minstens twee keer per jaar een zwerfvuilactie uitvoeren. 

Nieuwkomer dit jaar is Basisschool De Fonkel uit Aartrijke die hiervoor vorig jaar de trein op gang trok. Zodra corona het toeliet om in klasverband zwerfvuil te gaan ruimen, gingen leerlingen met hun leraar het pad op in actie voor Operatie Proper. Wat volgde was een ambitieus actieplan, waarbij zowel in als rond de school inspanningen worden geleverd. Ondertussen werd een nieuw actieplan door de school ingediend en goedgekeurd voor dit schooljaar.

Burgemeester Annick Vermeulen en schepen van milieu Arnold Naessens: “Zoveel inspanning verdient dan ook een bedanking én een beloning. Dankzij Operatie Proper van Mooimakers, kan gemeente Zedelgem dan ook een bedrag overmaken van 1.068 euro aan Zedelgem Lions en 1.080 euro aan basisschool De Fonkel. Wij hopen dat nog vele beloningen kunnen volgen in het kader van deze nuttige acties waarbij de gemeente, verenigingen en scholen partners zijn in het netjes houden van de publieke ruimte. Dank u wel daarvoor, een lovenswaardige inzet.”