Ockerhout

Het Ockerhout, op de hoek van de Diksmuidse Heirweg en de Stakedreef, is het jongste bos in Zedelgem. Dit charmante bosje is 5,6 hectare groot en belangrijk voor de natuurverbinding tussen het Vloethemveld en de Kasteelbossen. Het werd aangelegd door het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij en gemeente Zedelgem in het kader van het inrichtingsplan Moubeek-Vloethemveld. Het Ockerhout is een plaats voor wandelaars, ruiters en mountainbikers. Er is ook in een plaats voorzien om even te verpozen langs de Diksmuidse Heirweg.

Op 12 maart 2017 vond in het Ockerhout een plantactie plaats. Heel wat bewoners, leden van de Chiro en van Natuurpunt kwamen toen mee planten.

De VLM en ANB richtte in het jonge bos de wandel-, mountainbike- en ruiterpaden in en legden een vennetje aan. Samen met de nieuwe rustplaats, die verwijst naar de voormalige functie van de Diksmuidse Heirweg als Romeinse weg, zorgen de paden ervoor dat het Ockerhout een aangename plek is om tot rust te komen, net naast de dorpskern van Zedelgem en in het verlengde van Vloethemveld. De nieuw ingerichte en verkeersvrije Stakedreef en Kastanjehage zijn ingericht als twee nieuwe trage wegen die het Ockerhout (en dus ook de Kasteelbossen) met Vloethemveld verbinden.

Op 29 maart 2020 wilden we de trage wegen in het Ockerhout en de nieuwe wandelmogelijkheden in de kijker zetten. Helaas stak de coronacrisis daar een stokje voor. We bleven echter niet bij de pakken zitten, maar werkten 2 wandelroutes uit zodat de buurtbewoners toch al eens op verkenning kunnen gaan langs de mooiste stukjes. Wie niet in de buurt woont, zal nog even geduld moeten hebben, maar de routes zijn en blijven beschikbaar op "Route You" waar je ze kan bekijken en downloaden als PDF of gpx (voor gps).

Wandelroute 2,3 km

Wandelroute 5,7 km