Nieuwe speelzone in Vloethemveld

Het Vloethemveld in Zedelgem en Jabbeke heeft een gloednieuwe leuke speelzone. In het voorjaar van 2011 werd het speelbos van iets meer dan 3 hectare aangelegd en beplant. Ondertussen konden de bomen groeien en recent zorgden de arbeiders van het Agentschap voor Natuur en Bos nog voor mooie avontuurlijke spelelementen.
Kampen bouwen, in bomen klimmen … wie heeft daar geen mooie herinneringen aan? Kinderen moeten vrij kunnen spelen in het bos en in de natuur. Het is goed voor hun gezondheid, motoriek, concentratievermogen en zoveel meer. Daarom zijn er de voorbije jaren verspreid in Vlaanderen speelzones aangeduid en speelbosjes aangeplant. In speelzones kunnen kinderen en jongeren naar hartenlust ravotten en hoeven ze niet op de paadjes te blijven. De voorbije jaren is het aantal speelzones in Vlaanderen fors gestegen: sinds eind 2015 zijn er al meer dan 120 permanente speelzones bijgekomen.

Bij de aanleg van deze speelzone ruim vijf jaar geleden was de inspraak van kinderen en jongeren uit de buurt van belang. De leerlingen van de Vrije Eigentijdse Katholieke Basisschool Aartrijke en de Vrije Basisschool Zedelgem Dorp werkten actief mee. Een gemeenschappelijk idee van zowat alle leerlingen was het aanbrengen van heuvels, een laagte en een tunnel. Daarmee werd meteen bij de aanleg rekening gehouden. De voorbije maanden is er intensief gewerkt om de speelzone nog attractiever en uitdagender te maken. Een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken … prikkelen de  fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur!

Kom op ontdekking in de nieuwe speelzone! De speelzone is gemakkelijk bereikbaar via de parking aan het voormalige militair sportplein, 500 meter voorbij het Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten Vloethemveld, richting Aartrijke (bekijk op kaart).

De spelregels voor de speelzone Vloethemveld: wat kan wel, wat mag niet?

De speelzone is het hele jaar vrij toegankelijk van zonsopgang tot -ondergang. Om mooie hutten en andere leuken dingen te bouwen, mogen touw en hout mee de speelzone in worden genomen. Alles wat je meebrengt (afval, maar ook sjortouwen en ander extra spelmateriaal) neem je weer mee naar huis. Wat natuurlijk niet mag, is levende takken en bomen afbreken of afzagen. Je bouwwerken moeten ook een tijdelijk karakter hebben: permanente constructies zijn niet toegelaten zonder vergunning. Scherpe voorwerpen zoals spijkers, schroeven, metaal en glas mag je niet meenemen in het bos. Een vuurtje stoken mag absoluut niet. Honden zijn niet toegelaten in de speelzone. Ouders en begeleiders zijn verantwoordelijk voor een veilig bezoek aan de speelzone.