Mondzorgactie ELZ WE40

Oostkamp, Zedelgem, Beernem en Jabbeke strijden samen voor goede mondgezondheid bij kleuters en lagereschoolkinderen 

Gemeentes werken samen aan gezondheidspreventie 

Al bij het begin van de coronapandemie werd duidelijk dat een samenwerking tussen partners van een eerstelijnszone (waar lokale overheden, zorg- en hulpverleners op elkaar afstemmen  voor een effectieve en kwalitatieve eerste lijn waar de burger centraal staat en die toegankelijk  is voor iedereen) belangrijk en cruciaal is. Voor de uitbraak van COVID-19 was er al een nauwe samenwerking binnen eerstelijnszone WE40 met de lokale besturen Oostkamp, Zedelgem,  Beernem en Jabbeke. Vorig jaar gingen de vier lokale besturen samen een intergemeentelijke  preventiewerking aan in samenwerking met het Lokaal Gezondheidsoverleg Brugge - Oostende. Zo werd Jana Syoen als intergemeentelijke preventiewerker aangesteld. Zij ondersteunt elk lokaal bestuur in het uitwerken van preventieve gezondheidsacties.  

Alle vier de lokale besturen willen sterk inzetten op de gezondheid van hun inwoners en ondertekenden daarom enkele jaren terug het charter ‘Gezonde Regio ELZ WE40’. Door deze intergemeentelijke preventiewerking en het geregeld samen uitwerken van gezondheidsacties verkregen ze elk het label ‘Gezonde Gemeente’. 

 

Mondzorgpakketjes voor kleuters en kinderen 

De maand maart staat in het teken van ‘mondgezondheid’. Op 20 maart is het namelijk Wereld Mondgezondheidsdag, het ideale  moment om dit thema in de kijker te zetten.

Mondhygiëne is een gezondheidsthema dat nog te vaak vergeten wordt. Toch is het heel belangrijk om al van kleins af aan het belang van goed en juist poetsen aan te halen. Daarom krijgen kleuters en lagereschoolkinderen uit de vier lokale besturen een ‘goodiebag’ met hierin een tandenborstel, tandpasta en een folder van het Vlaams Instituut Mondgezondheid met tips rond poesten. Er werd hiervoor samengewerkt met scholen, buitenschoolse kinderopvangen en sociale diensten. Ook enkele tandartsen uit de regio deden hun bijdrage door staaltjes tandpasta of tandenborstels te doneren. 

In de week van 5 maart ging de intergemeentelijke preventiewerker de 879 goodiebags eigenhandig gaan afgeven. 

 

 

Aanwezig op fotomoment: 

  • Schepen van Volksgezondheid Oostkamp: Sebastian Vande Ginste 
  • Schepen van Volksgezondheid Zedelgem: Ellen Goes 
  • Schepen van Volksgezondheid Beernem: Vicky Reynaert 
  • Schepen van Volksgezondheid Jabbeke: Paul Storme 
  • Intergemeentelijke preventiewerker voor de vier lokale besturen: Jana Syoen