Een groep is aan het lopen in de kasteelbossen.

Loopomloop verbindt Kasteelbossen

Zondag 30 mei stelden de gemeenten Jabbeke en Zedelgem, de stad Brugge, de Provincie West-Vlaanderen en Sport Vlaanderen een nieuwe loopomloop voor.  In het unieke decor van de Kasteelbossen zijn lussen van 4, 7 en 12 kilometer uitgestippeld en bewegwijzerd.  De langste lus verbindt zowel de domeinen Tillegembos, Beisbroek als Tudor.

De stad Brugge, de gemeenten Zedelgem en Jabbeke, de provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Westtoer, het Agentschap Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Houtland en de Bosgroep Houtland werken al een aantal jaar samen en willen de Kasteelbossen als een mooi en aantrekkelijk geheel op de kaart zetten.  In dit bossencomplex zitten o.m. de domeinen Tillegem, Beisbroek, Tudor, Foreest, Zevenkerken, Vloethemveld, Magdalenagoed en Kasteel van Loppem vervat.

Met de gemeentelijke sportdiensten en Sport Vlaanderen is nu de “Kasteelbossen Loopomloop” gerealiseerd.  De loopomloop combineert verschillende lussen in de domeinen Beisbroek, Tudor en Tillegem en maakt gebruikt van de verkeerveilige verbinding onder de brug van de Torhoutse steenweg, naast de E40.  De provincie stelde die vorige zomer open voor recreanten, en maakt nu een bewegwijzerd loopaanbod mogelijk met routes van 4 km, 7 km en 12 km, die bovendien onderling combineerbaar zijn.  Van de deelgemeenten zijn er aanlooproutes voorzien, waardoor bewoners van Sint-Michiels, Sint-Andries, Loppem, Snellegem en Varsenare ook er vanuit de directe omgeving op kunnen inlopen.

De route is ontwikkeld volgens de richtlijnen en met de bewegwijzering van Sport Vlaanderen. Bijzonder hier is het bosrijke decor met de prachtige kastelen.  Bovendien kunnen zowel startende lopers, als gevorderde lopers een traject vinden dat bij hen past. Stapsgewijs kan opgebouwd worden naar 4 of 7 km, met als ultiem einddoel de halve marathon door de drie routes te combineren.

De route wordt ook kenbaar gemaakt op de bestaande infoborden in de Kasteelbossen. De route werd op 30 mei officieel voorgesteld in het provinciedomein Tillegem.   

Met de corona-pandemie merkten de partners van de Kasteelbossen de toegenomen nood aan goede recreatieve producten voor de natuur- en bosgebieden.  De wandelroutes, de wandel- en fietsnetwerken worden druk gebruikt. Om het toegenomen aantal bezoekers in goede banen te leiden is een bewegwijzerde route een win-win.  De lopers krijgen een selectie van de beste paden en goede geleiding via de bewegwijzering. Anderzijds kunnen sportievelingen genieten van een mooie en natuurrijke bosgebieden, en worden de ecologisch meer kwetsbare zones wat ontzien.

Meer info over de Kasteelbossen en loopomloop vind je op de websites: