Lokaal Bestuur Zedelgem organiseert 20 opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen

Gemeente Zedelgem organiseert momenteel 20 opvangplaatsen voor Oekraïense  vluchtelingen en slaat hiervoor de handen in elkaar met OC Cirkant en  B&B ’t Huttenest. Zedelgem komt hiermee tegemoet aan de vraag van de federale overheid om als stad of gemeente noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen te organiseren. 

80 opvangplaatsen door Zedelgemse particulieren aangeboden

De gemeente ondersteunde ook de oproep van de federale overheid onder de noemer ‘#plekvrij’.  Ondertussen organiseerde de gemeente een infoavond voor particulieren die zich hiervoor aanmelden: het gaat in totaal om 80 opvangplaatsen die door particulieren in Zedelgem aangeboden worden om mee, samen met de gemeente, de opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren. 

In totaal biedt gemeente Zedelgem aldus 100 opvangplaatsen.

Burgemeester Annick Vermeulen en schepen van sociale zaken en welzijn Ellen Goes: “De spontane meldingen van Zedelgemnaren n.a.v. de oproep #plekvrij zijn een teken van solidariteit, gastvriendelijkheid en warmte om mensen in nood, vluchtend voor een oorlog, te helpen. De gemeente organiseerde reeds een infoavond, de gezinnen kunnen een belangrijke ondersteunende rol voor de vluchtelingen op zich nemen samen met de gemeente uiteraard. Zo zal het Lokaal Bestuur de crisisopvang bij gezinnen blijven opvolgen en ondersteunen als de federale overheid zich hierop beroept want er rijzen ook veel vragen,  over de doorverwijzing van vluchtelingenkinderen naar de plaatselijke scholen toe bv.”

16 opvangplaatsen in OC Cirkant en 4 in B&B ’t Huttenest

De hogere overheid heeft de lokale besturen gevraagd om ook zelf te voorzien in opvang voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen voor een periode van minstens 3 maanden en dit te doen in leegstaande gebouwen of in gesprek te gaan met lokale partners. Gemeente Zedelgem ging in gesprek met OC Cirkant in Aartrijke (woon- en dagopvangvoorziening voor mensen met een beperking) en met aanbieders van logies, deze laatste piste leverde een samenwerking op met B&B ‘t Huttenest die gastenkamers aanbiedt. Op die manier gaat het in totaal over 20 opvangplaatsen die gerealiseerd worden.

Burgemeester Annick Vermeulen en schepen Ellen Goes: “Interessant aan de opvangplaatsen vanuit het Lokaal Bestuur georganiseerd, is dat er zoveel mogelijk op een of meerdere centrale plaatsen opvang gerealiseerd wordt, dit maakt het voor de inrichting en begeleiding van de oorlogsslachtoffers efficiënter voor onze begeleidende sociale dienst.”