Het landschapskunstproject "Atlantikwall"  klaar om aan de bezoekers getoond te worden.

Landschapskunstproject "Atlantikwall" in Vloethemveld

6 mei 2020

10 silhouetten als herinneringsplek in Vloethemveld

Tussen de twee groene barakken in Vloethemveld (Zedelgem en Jabbeke) zijn maandag 4 mei tien silhouetten in cortenstaal geplaatst. Ze verbeelden de verscheidenheid van mensen die de geschiedenis van Vloethemveld vormen.

De silhouetten zijn het resultaat van een oproep die de gemeente Zedelgem en Jabbeke, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en de Vlaamse Landmaatschappij lanceerden in het najaar van 2019. Kunstenaar Andy Verschoote uit Zedelgem kon de jury het meest overtuigen. Het ontwerp van Andy spreekt aan omdat de silhouetten het individu weerspiegelen en de verscheidenheid van mensen (militairen, krijgsgevangenen, bewakers, …) uit verschillende landen weergeeft. De silhouetten werden uit cortenstaal gemaakt, een materiaal dat verwijst naar het staal dat gebruikt werd voor de ondersteuning van gebouwen en spoorlijnen in Vloethemveld. De kosten voor de realisatie, ongeveer 9.000 euro, worden gefinancierd via het Creative Europe project Atlantikwall (60%), de gemeente Zedelgem betaalt de overige 40%. De VLM zorgde voor de realisatie.

Het Vloethemveld is een natuurgebied van zo’n 330 hectare met een verborgen verleden. Het is een heel gevarieerd gebied, met bos, heide, schrale graslanden en voedselarm water. Je vindt er ongerepte natuur, militair erfgoed en de herinnering aan een krijgsgevangenenkamp door de kunst van zijn bewoners.

De silhouetten werden geplaatst in het kader van het Creative Europe project Atlantikwall als herinnering aan de duizenden militairen en krijgsgevangenen die hier verbleven. Met het project willen we een bijdrage leveren aan de bewustwording over de persoonlijke impact van oorlogen op mensen en door herinnering de hoop op vrede uitdrukken. Zo willen we die geladen geschiedenis stap voor stap een plaats geven in het verleden van Zedelgem en Jabbeke.

Wie de silhouetten graag van dichtbij wil ‘ontmoeten’, zal nog even geduld moeten oefenen. Door de coronamaatregelen zijn de gegidste groepsbezoeken in Vloethemveld opgeschort. De gemeente Zedelgem en Jabbeke, de Vlaamse Landmaatschappij, Natuur en Bos en VZW Vloethemveld werken de komende maanden aan de inrichting van het onthaalgebouw ‘het Kamphuis’.