Een bij onderweg naar een bloem om het bestuiven.

Laat het zoemen met bloemen

6 maart 2019

Onze bijtjes verdienen dezer dagen extra zorg. Een van hun problemen is een verminderd aanbod van nectar en stuifmeel. Met ‘Laat het zoemen met bloemen’ willen we aan iedere tuinier duidelijk maken dat hij/zij kan helpen. Want vele planten in de tuin (bomen, struiken, vaste planten …) kunnen een mooie bijdrage leveren aan het kostje van bijen. Bloei is het sleutelwoord, maar niet iedere bloem lokt een bij!

Wat en hoe zaaien?
Goed toegankelijke bloemen en een stevige nectarproductie zijn de succesfactoren om bijen te plezieren. Met de bloemenzaadjes van ‘laat het zoemen’ leg je een zogenaamde bloemenakker aan.Zaaien doe je op een zonnige plek en op blote grond (uitstrooien in het gras heeft geen zin!).
Om onkruiden te onderdrukken kan je voor het zaaien de methode van ‘het valse zaaibed’ toepassen. Je legt je grond zaaiklaar, maar laat de onkruiden gedurende enkele weken de vrije loop. Na die periode verwijder je opgekomen kiemplanten met een minimum aan bodemverstoring. Daarna zaai je het bloemenmengsel. Vele onkruidzaden zijn op die manier geliquideerd!

Een bloemenakker bestaat uit éénjarigen. Die kiemen, groeien, bloeien en sterven in de tijdspanne van één groeiseizoen. Een bloemenakker behouden over meerdere jaren vergt dus ieder jaar een beetje ‘heraanleg’! Bij de start van een nieuw groeiseizoen, maak je je bloemenakker opnieuw vrij van begroeiing en woel je de bodem opnieuw oppervlakkig om. In dit verse kiembedje kunnen de gevallen zaden van het vorige jaar opnieuw kiemen, maar kun je ook herinzaaien.

Bestel gratis bloemenzaad
Deze bloemenakker is voor jou hopelijk het begin van nóg meer aandacht voor natuur in je tuin. Want vele planten zijn goede bijenplanten. In de publicatie ‘bijen en hommels in nood’ vind je een overzicht van goede bijenplanten voor ieder mogelijk hoekje van de tuin. 
Bestel vanaf 15 maart je gratis bloemenzaad voor bijen En laat het zoemen met bloemen (zolang de voorraad strekt).

Hoe bestellen?

  • Via het bestelformulier op www.west-vlaanderen.be/bijen
  • Via het Provinciaal informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2, Brugge (gratis nummer 0800 20 021 of aan de balie)
    Openingsuren: ma-vr 9-12.30 u. en 13.30-17 u., za 9-12 u.
  • In de provinciale bezoekerscentra (Bulskampveld, de Palingbeek, De Gavers, De Blankaart en het Zwin Natuurpark) worden de zaadjes ook fysiek verdeeld.

 

Foto: provincie West-Vlaanderen