Kinderen doen bewegingsactiviteiten met een begeleider.

Kunstkuur De Fonkel

25 september 2023

Vanaf dit schooljaar gaan basisschool de Fonkel van Aartrijke en Kunstacademie Torhout – Zedelgem samen in zee met Kunstkuur. Deze samenwerking zal drie schooljaren duren. Het project wordt gefinancierd door het Vlaamse ministerie van onderwijs.

De Kunstacademie stuurt Nele Devos uit om Franse initiatie te geven op muzische wijze in de derde kleuterklassen en aan de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar. Op een speelse manier (via liederen, rijmen, spelletjes, ritmes, bewegingsactiviteiten en drama, kortfilms en prentenboeken) worden de kinderen ondergedompeld in de Franse taal. De klasleerkrachten doen alles mee met de leerlingen zodat zij in de toekomst deze methode zelf kunnen toepassen.

De Fonkel geeft zoals vele basisscholen formeel Frans in de derde graad en is al enkele jaren vertrouwd met Franse initiatie in de tweede graad, maar wil dit vanaf nu nog verder doortrekken tot in de derde kleuterklas. Hoe vroeger de kinderen vertrouwd en enthousiast gemaakt worden voor taal, zelfs een vreemde taal, hoe makkelijker de taalontwikkeling zich verder zal zetten. Ze zijn al gewoon om het leesplezier te bevorderen via Kwartiermakers en willen dit nu doortrekken in het Frans.