Kunst

In Zedelgem kan je een aantal kunstwerken bewonderen: 

 • Herdenkingsmonument Aartrijke - Begraafplaats, Engelstraat Aartrijke
  Dit kunstwerk is een universeel bezinningsmonument over oorlog, vrede, hoop, leven en dood, door ontwerper-kunstenaar Hans De Pelsmacker uitgewerkt in een sculptuur die deze begrippen in een opeengestapelde compositie uitbeelden. Het onderste gedeelte bestaat uit een massieve vierkante sokkel van witsteen. Deze scherp afgelijnde steen is wit en helder. Het vormt de basis van een afgekorte zuil die het te jong afgebroken leven verbeeldt. In deze steen zijn alle namen van de gesneuvelden en oud-strijders als een fries rondom gekapt.
   
 • Ode aan het metaal - Pater Amaat Vynckeplein Zedelgem
  De rijzige sculptuur in inox ‘Ode aan het metaal’, een creatie van kunstenaar Roger Bonduel vormt ode aan de Zedelgemse metaalindustrie.
   
 • Solidariteit met het Zuiden - Sint-Elooistraat Zedelgem
  Dit kunstwerk is er gekomen op initiatief van de Noord-Zuidraad in 2001.  Dit kunstwerk van Paul Perneel wil de solidariteit met het zuiden centraal zetten en de passanten wakker maken voor de problematiek. Juist door op het eerste gezicht een soort antisolidariteit (individualisme) te suggereren, wordt de solidariteit bijna brutaal in vraag gesteld.'En wat is mijn bijdrage? Wat doe ik?’
   
 • Waailicht - rotonde Heidelberg Loppem
  Het kunstwerk Waailicht van Honoré d’O bestaat uit een gewone verlichtingspaal die qua vormgeving en qua type licht toch enigszins verschilt van de andere verlichtingspalen in de onmiddellijke omgeving. Door middel van een ondergrondse motor draait de paal.
  De kunstenaar koos voor beweging omdat je ten opzichte van een rotonde ook in beweging bent.  De context is er helemaal anders dan wanneer je voor bijvoorbeeld een schilderij staat: je kan volledig in gedachten verzonken stilstaan. Op een rotonde kan je dat niet.
  De naam Waailicht - als vervorming van zwaailicht - verbergt misschien ook een beetje een gevoel van gevaar, maar is sympathieker: er zit meer natuur in, want de wind waait erin.

Een aantal creatieve inwoners stellen ook hun kunstatelier open:

 • Kunstatelier Anne Perneel, Beukenweg 15, 8210 Loppem
 • Kunstatelier Hoeve Suythem - Katy De Bock, Zeeweg Zuid 29, 8211 Aartrijke
 • Weef- en glasatelier Annemie De Vadder, Pierlapont 104, 8210 Loppem

In Loppem is er ook de Zintuigentuin van ’t Wit Huis (Rijselsestraat 13). ‘t Wit Huis is een tehuis voor mensen met een visuele handicap, maar het herenhuis dateert al uit de 18de eeuw. De tuin werd in 2011 opengesteld voor bezoekers als natuureducatieve zintuigentuin en bevat beelden van kunstenaars en eigen bewoners. Gratis toegang.

Solidariteit met het Zuiden