Zelf gemaakte ster met gedichtje op.

Koesterweek van 8 tot 15 december 2023

7 december 2023

Wij tonen ons hart voor alle gezinnen in Zedelgem die een kind moeten missen.

Gemeente Zedelgem neemt dit jaar opnieuw deel aan de Koesterweek van het Berrefonds, dit is een vzw die al bijna 15 jaar families ondersteunt na het overlijden van een kind.

Ook bij ons in de gemeente gebeurt soms het ondenkbare en sterft er een kind. Bij het onmetelijke verdriet dat gezinnen op dat moment overvalt, is het heel belangrijk dat we als samenleving zorg dragen voor elkaar; dat we tonen dat we dit verdriet zien en dat ouders zich gesteund, gehoord en gedragen voelen. Het is daarom dat de gemeente Zedelgem deelneemt aan deze Koesterweek. 

Samen met meer dan 200 steden en gemeenten in heel Vlaanderen, hijsen we op vrijdag 8 december de Koestervlag die een ganse week wappert aan het gemeentehuis om zo ons hart te tonen voor de gezinnen in Zedelgem die een kind missen.

Koestertuin

Gemeente Zedelgem neemt ook andere blijvende initiatieven om meer aandacht te besteden aan het overlijden van kinderen en de nabestaanden. Dankzij o.a. subsidies van het Europese projectdossier ‘Zedelgem herademt”, maken we werk van de omvorming van de sterretjesweide op de begraafplaats van Sint-Laurentius tot een Koestertuin.

Warme William

In een Koestertuin kunnen ouders van overleden kinderen troost vinden en elkaar ontmoeten. Broertjes en zusjes vinden er ook de Warme William-bank en kunnen er zich ook uitleven op het nieuw aangelegde sterrenpad. Kinderen beleven immers op een heel andere manier verdriet en willen al gauw weer spelen terwijl de ouders nog willen stilstaan bij het verlies van hun kind. 

Bib Zedelgem

Daarnaast is er tijdens de Koesterweek in de gemeentelijke bibliotheek een hoekje ingericht met boekjes en materiaal van ‘Warme William’ met als inhoud thema’s als rouw en verlies, verdriet, veerkracht en draagkracht bij jonge kinderen. Ook de Zedelgemse scholen werden warm gemaakt om aan de slag te gaan met dit materiaal.

Gezinnen getroffen door verlies van een kind staan er niet alleen voor.

Burgemeester Annick Vermeulen: “Jammer genoeg kent iedereen wel iemand die een kind verloor. Het is zo belangrijk dat we als samenleving zorg dragen voor deze gezinnen. Door deel te nemen aan de Koesterweek geven we een troostend signaal en extra warmte aan deze gezinnen. Ook blijvende erkenning en herdenking aan hun kind is voor hen van onschatbare waarde.”

Hartjes-affiche

Wie dit wenst kan tijdens de Koesterweek een hartjes-affiche ophalen in het gemeentehuis van gemeente Zedelgem. Vraag je affiche aan het onthaal. Hang de affiche uit aan je ramen en deuren, en stuur zo een warm gebaar naar de getroffen gezinnen.

Alle activiteiten van het Berrefonds vind je terug op koesterweek.be vanaf 8 december 2023.