Klavertje Vijf

Een verbindend project

Gidsen Raf Devriendt en Jan Verplancke lanceren in 2019 samen met de gemeente Zedelgem ‘Klavertje Vijf’, een verbindend project met een prachtig aanbod wandelingen en fietstochten. Dit jaar krijgen ze het gezelschap van Bertrand Denys en Peter De Ram, die hun eigen wandeling uitwerkten in de plaats waar ze thuis zijn en volgens hun specialiteit. De beste verhalen uit eerste hand dus... 

De wandelingen in 2020 spitsen zich toe op Veldegem, dat dit jaar een feestjaar kent, en verder komt ook Aartrijke aan de beurt. In een periode van 5 jaar komt elk van de 5 dorpskernen (meermaals) in de kijker te staan. Met Klavertje Vijf zetten we ook een extra activiteit op de toeristische kaart van Zedelgem en het Brugse Ommeland. 

Elke Zedelgemnaar zal op een leuke wijze bijleren over de geschiedenis van de gemeente en de aandachtspunten op gebied van erfgoed. 

Klavertje Vijf vol betekenis

Klaver behoort tot de vlinderbloemigen, haalt stikstof uit de lucht en bindt deze met zijn eigen bacteriën om zijn wortels te versterken en is als zodanig een bodemverbeteraar. De perfecte metafoor voor dit project. Wortelvaste Zedelgemnaren met mekaar (ver)binden. Mensen verbinden, maar ook verleden, heden en toekomst.

Een klavertje drie vinden is makkelijk, voor een klavertje vier moet je al veel geluk hebben - slechts één kans op vijfduizend. Voor een klavertje vijf moet je nog meer geluk hebben! Niet te verwonderen dat klavertjes met minder of meer dan drie bladeren van oudsher beschouwd worden als geluksbrengers. Klaver is een groenblijver en staat voor de eeuwige jeugd van een steeds evoluerende gemeente, de steunblaadjes aan de voet van de bladsteel staan voor zijn inwoners zonder wie de gemeente geen houvast zou hebben.  

Een klavertje met één blad staat in dit project voor de gemeente Zedelgem. Vier blaadjes staan voor de deelgemeenten Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem. Vijf blaadjes staan voor de 5 dorpskernen in de gemeente.

Klavertje Vijf staat voor geschiedenis, cultuur, natuur, architectuur en genieten! Met leuke wist-je-datjes en vergeet-me-nietjes om zo onze leefomgeving te ontdekken of opnieuw even op te halen. Je weet wel, in de loop van de wandeling samen iets drinken. Verbinden nietwaar.

Activiteiten

Wat zit in het aanbod van Klavertje Vijf 2020 ?

  • 'Wandelen door 100 jaar Veldegem': dorpswandeling in hartje Veldegem >> 13/09 en 20/10
  • 'Kuieren langs de Moubeke': natuur- en erfgoedwandeling in de vallei van de Moubeke
  • 'van Zuylen-de Spoelberchwandeling': wandeling op het domein Hoogveld, Veldegem >> 20/09 en 13/10

Deze activiteiten vinden plaats op vaste data, maar als groep (vereniging, familie, vrienden) kan je ze apart boeken
(zie contactgegevens onderaan deze pagina).

Alle informatie over de huidige wandelingen en fietstochten vind je via deze link.

Inschrijven

  • via het online ticketsysteem
  • aan het onthaal in het gemeentehuis (050 288 330 - info@zedelgem.be)
  • Prijs:
    - 5 EUR (t.e.m. 12 jaar: gratis)
    - 50 EUR voor groepen