Klavertje Vijf gelanceerd in Hoogveld

Gidsen Raf Devriendt en Jan Verplancke lanceren samen met de gemeente Klavertje Vijf, een verbindend project. De gidsen hebben een prachtig aanbod wandelingen en fietstochten op grondgebied Zedelgem uitgewerkt in samenwerking met de dienst cultuur en toerisme van de gemeente. De wandelingen en fietstocht zijn lussen die door elk van de ‘5 dorpskernen’ van de gemeente lopen en die in de periode van de komende 5 jaar volledig worden uitgerold.  

Het lokaal bestuur is blij met dit project en verleent medewerking door Klavertje Vijf een eigen campagnebeeld toe te kennen, het project op te nemen in de promotie van de gemeente en in het vrijetijds- en toeristisch aanbod. Met Klavertje Vijf zetten we ook een toeristische activiteit bij op de toeristische kaart van Zedelgem en het Brugse Ommeland. Elke Zedelgemnaar zal nog bijleren over onze gemeente haar geschiedenis, aandachtspunten op gebied van erfgoed en dit alles op een leuke manier.

Klavertje Vijf vol betekenis

Klaver hoort tot de vlinderbloemigen. Klaver haalt stikstof uit de lucht en bindt deze met zijn eigen bacteriën om zijn wortels te versterken en is als zodanig een bodemverbeteraar. De perfecte metafoor voor dit project. Wortelvaste Zedelgemnaren met mekaar (ver)binden.

Mensen verbinden, maar ook verleden, heden en toekomst verbinden.

Een klavertje drie vinden is makkelijk, voor een klavertje vier moet je al veel geluk hebben; slechts één kans op vijfduizend. Voor een klavertje vijf moet je nog meer geluk hebben! Niet te verwonderen dat klavertjes met minder of meer dan drie bladeren van oudsher beschouwd worden als geluksbrengers. Klaver is een groenblijver en staat voor de eeuwige jeugd van een steeds evoluerende gemeente, de steunblaadjes aan de voet van de bladsteel staan voor zijn inwoners zonder wie de gemeente geen houvast zou hebben. 

Een klavertje met één blad staat in dit project voor de gemeente Zedelgem. Vier blaadjes staan voor de deelgemeenten: Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem. Klavertjes Vijf staat voor de 5 dorpskernen in de gemeente.

5 wandelingen en een fietstocht: lussen gespreid over 5 jaar en de 5 dorpskernen.

KALENDER

 • Wandeling 'Zedelgem, een levensweg' (04/06, 16/06 en 02/07) 
 • Wandeling 'van Zuylen-de Spoelberch' op Hoogveld (15/10 en 10/11) 
 • Fietstocht Loppem (28/07 en 20/08) 
 • In 2020 wordt Veldegem 100 jaar en wordt de focus daarop gelegd 

Wandeling 'Zedelgem, een levensweg'

 • Wanneer? 4 en 16 juni en 2 juli 2019
 • Wat? dorpswandeling in hartje Zedelgem met gids Raf Devriendt
 • Start om 14 u. aan het gemeentehuis, Pater Amaat Vynckeplein 1
 • Drankje middenin de wandeling bij Cartouche

Klavertje Vijf staat tijdens deze wandeling voor geschiedenis, cultuur, natuur, architectuur en genieten! Leuke wist-je-datjes en vergeet-me-nietjes doorspekken deze wandeling om zo onze eigen leefomgeving te ontdekken of opnieuw even op te halen.

Je weet wel, tijdens een drink in de loop van de wandeling gezellig samen iets drinken. Verbinden nietwaar.

Deze wandeling is bijna een levensweg

 • De romaanse doopvont, de meisjesschool en de mooi gerestaureerde onderwijzerswoning van de ‘School voor knechtjes’.
 • Het verhaal van de gemeentehuizen waar velen getrouwd zijn, de ‘Ode aan het metaal’ doet ons denken aan de werkzame Zedelgemnaren en de vernieuwende architectuur van woongelegenheden worden hier ook in de kijker geplaatst.
 • En voor wie het iets moeilijker gaat, is er het gloednieuw sociaal huis, De Braambeier, Klaverveld, Klaverbilk en Klaverhof.
 • De landschappelijke heraanleg en uitbreiding van de begraafplaats brengt ons naar het Paradijs.
 • Natuurlijk is er ook aandacht voor de natuur: De Plaatsebeek, het prachtige gecontroleerde overstromingsgebied, de geklasseerde kersenboom, gierzwaluwen …

Zedelgem is een gemeente in volle transitie, hedendaagse architectuur en inspirerende hedendaagse kunst hebben hun intrede gedaan. Wat hebben bijen met de Merovingische koning Childerik of met Napoleon I en III te maken? Zeggen namen als Camille de Vrière, Amaat Vyncke, Roger Bonduel of Maarten Schaubroeck jou iets?

DEELNEMEN/INSCHRIJVEN

 • Inschrijvingen verlopen via het ticketsysteem op de website of bij het onthaal van de gemeente: deelnemers dienen op voorhand te betalen.
 • Verenigingen, familie(s) en vriendengroepen kunnen apart boeken op af te spreken data.
 • Deelname kost 5 euro per persoon, drankje inbegrepen, gratis tot en met 12 jaar